Eternal Tears of Sorrow – Saivon Lapsi

Eternal Tears of Sorrow – Saivon Lapsi
Massacre Records, 2012

Eternal Tears of Sorrow, een Finse band die mij raakte met het nummer Tar of Chaos op het album Chaotic Beauty, ondertussen ook al 13 jaar geleden (zucht). Ze zijn hun symfonische melodeath-sound blijven behouden tussen al het geweld, en worden daarvoor steeds meer geapprecieerd. Met een prima Children of the Dark Waters-album uit 2009 zitten ze al vier jaar op een high.

Deze keer kregen ze niet dezelfde gastbijdrages als op hun vorige album, maar dat kon hen blijkbaar weinig deren.
Ook deze keer krijg je krachtige en druk georkestreerde melodeath met enkele black metal-frivoliteiten waar je even aan moet wennen. De eerste luisterbeurten is het namelijk allemaal een beetje frêle en verwarrend. Niet alleen dat, halfweg het album komt er een dosis meligheid binnenwaaien waar je enigszins radeloos van kunt worden, dat is trouwens heel normaal. Sound Of Silence is zowaar een ballad, een duet, een romantisch intermezzo. Als ongevoelige klootzak weet ik daar natuurlijk geen weg mee. Deze momenten staan echter wel in contrast met de rest van de nummers, een teken dat er relatief weinig power en heavy metal-stukken aan te pas komen en de symfonische melodeath hoogtij viert.

Na een aantal luisterbeurten waardeer je steeds meer de dynamiek en gezwindheid van Saivon Lapsi en laat je de typische Finse mooi dwarrelende sneeuwvlokjes voor wat ze zijn. Ondanks een totaal gebrek aan agressie of brutaliteit is het pittige symfonische element van Eternal Tears of Sorrow levendiger dan ooit, wat tegenwoordig geen evidentie is bij bands in hetzelfde genre. Saivon Lapsi is zeker mijn favoriete album niet van deze band en zal dat ook niet worden. Ik ben eigenlijk al blij dat ze hun eigen koers blijven varen.

Tracklisting:
Eternal Tears of Sorrow - Eternal Tears of Sorrow

  1. Saivo
  2. Dark Alliance
  3. Legion of Beast
  4. Kuura
  5. Dance of December
  6. The Day
  7. Sound of Silence
  8. Beneath the Frozen Leaves
  9. Swan Saivo
  10. Blood Stained Sea
  11. Angelheart, Ravenheart (Act III: Saivon Lapsi)

Line-up:

  • Altti Veteläinen – Grunt, Bass
  • Jarmo Kylmänen – Clean Vocals, koorzang
  • Jarmo Puolakanaho – Guitars
  • Mika Lammassaari – Guitars
  • Janne Tolsa – Keyboards
  • Juho Raappana – Drums

Links: