Spektr – Cypher

Spektr – Cypher
Agonia Records, 2013

In Frankrijk zijn ze erg bedreven in het toevoegen van elektronische muziek en effecten aan hun extreme metal. Je hebt de hele Blacklodge/Neo Inferno 262-kliek, die van Blut Aus Nord en Reverance, en dan is er ook Spektr. Nooit echt helemaal geaccepteerd door de industriële scene, vooral wegens de hiaten in de vrijwel uitsluitend instrumentale nummers die soms ambient en soms noiserig zijn. Dit derde album is niet anders.

Het album vangt aan met een post-apocalyptische setting die overgaat in een eigenaardig dark jazz-tafereel dat abrupt explodeert in schel Noors gitaarwerk. Een kakofonie aan stijlen en geluiden vol verknipte stukken en snelheden, met een achterliggende horrorsfeer. Net als Aborym‘s Psychogrotesque is het een doolhof vol omwentelingen die zowel qua snelheid, geluid als stijl plotsklaps kunnen omslaan. Ook de andere nummers zijn desoriënterende nummers met een mash-up aan avant-garde, teutonische noise en iele black, met een kwantum-mechanische productie. De “sky” is niet langer de “limit”, de kosmos moet er zowaar aan geloven. Gitaarsamples krijgen last van middelpuntsvliegende en allerhande andere krachten die ze vervormen en verstoren. Soms is het net een sci-fi gebeuren, dan is het weer een psychedelische bad trip van obsessief-compulsieve DJ met een lading oneffen vinyl op zijn draaitafel. Er is een ongrijpbare drive aanwezig op het album, wat maakt dat er minder zwarte gaten te bespeuren vallen dan op voorgaand werk, alleen is de atmosfeer bij momenten zo steriel dat de akeligheid machinaal aanvoelt. Een kwestie van hoe je het beleeft natuurlijk, dit is hoe ik het aanvoel en op zich is die kilte ook helemaal niet negatief.

Een ontaard plaatje met klinische aandoeningen die zeker niet evident zijn om te verwerken als luisteraar. Net als een Axis of Perdition moet je deze laten rijpen en spelen op het gepaste moment. Maar dan nog is het niet voor eenieder weggelegd, dit ijselijke inferno.

Tracklisting:
Spektr

  1. Hermetism
  2. Teratology
  3. The Singularity
  4. Solitude
  5. Antimatter
  6. Solve et coagula
  7. Cypher
  8. Decorporation
  9. Le Vitriol du Philosophe

Line-up:

  • kl.K. – Vocals, Drums, Samples, Programming
  • Hth – Vocals, Guitars, Bass, Samples, Programming

Links: