Various Artists – A Tribute To Dark Tranquillity

Various Artists – The Final Resistance – A Tribute To Dark Tranquillity
Suspiria Records, 2013

Vijftien bands die hulde brengen aan één der fenomenen in de metal (als je het mij vraagt). Gothenburg-grootheid Dark Tranquillity loopt er al dik twintig jaar bij, materiaal te over dus om uit te kiezen. De bands op deze plaat zijn mij buiten een enkeling onbekend, op hoop van zegen dan maar.

Het begint meteen verrassend goed, met het Japanse female fronted symfo-black/death gezelschap Serenity In Murder. Een bewogen versie van Edenspring is het resultaat, viriel en vrij technisch gebracht. Daarna zakt het wat in met bands die moeite hebben om hun old school stijl te koppelen aan de beladenheid van de melodische kant van Dark Tranquillity. Ook de accenten van Middellandse Zee-bands gooit dikwijls roet in het eten. Andere keren haalt de onstuimigheid van de (vaak jonge) bands de bovenhand en denk je toch in de eerste plaats aan de originele versie. Enige opwinding nog met de meid van metalcoreband The Agonist en hun Monochromatic Stains die wat kinetische en moderne energie pompt in deze klassieker.

Niet meteen een aanrader voor fans van de band als je het mij vraagt. Het jonge geweld doet de originelen vaak geen eer al weten ze wel telkens een pak energie los te laten. Op zich wel mooi dat ze Dark Tranquillity erkennen als invloed. Nu ga ik toch maar eens Damage Done opzetten.

Tracklisting:
Final – Final

  1. Serenity In Murder: Edenspring
  2. Darkness By Oath: Dreamlore Degenerate
  3. Suru: Therein
  4. Dawn Of Tears- The Wonders At Your Feet
  5. The Descent: Final Resistance
  6. Skydancer: The Treason Wall
  7. Erling Solem: Ex- Nihilo
  8. Mind Holocaust: The New Build
  9. Agónica: Nothing to no one
  10. Fallen Sentinel: Terminus (Where death is most alive)
  11. Apotheus: Misery´s Crown
  12. Shadowsphere: Focus Shift
  13. Thee Orakle: Dream Oblivion
  14. The Agonist: Monochromatic Stains
  15. Slaughter Of The Bluegrass: Punish My Heaven

Links: