Exxplorer – A Recipe For Power

Exxplorer – A Recipe For Power
Pure Steel Records, 2012

In 1994 bracht “Verrkenner” dit tweede album uit. Naar aanleiding van een comeback in 2011 moeten we dat gedrocht nu opnieuw beluisteren. Het begin is al meteen hetzelfde als de aanvangssolo van Metal Meltdown van Judas Priest. En dat blijkt meteen de juiste vergelijking te zijn.

De solo’s rinkelen als gouden kettingen rond de nek van een overdreven grimassen trekkende gitarist met haren in de wind en open hemd. Het basgallop, de fijngeknepen balzakzang, de verplichte ballads… het is net zo clichématig dan de vijftigers met jeansjekker en lederen broek die er misschien nog naar zouden willen luisteren. De scheurende bikergitaar zit vast in tweede versnelling, de zangmelodieën drijven nog geen suikerkorrel vooruit en de slordig ingemixte tweelingloopjes zijn al helemaal niet indrukwekkend meer. Dat beschamend sloganeske meezingrefrein van Rock The Nation, het stereotiepe up tempo shredwerk en nog meer zang-, ritme- en structuurclichés in Beg, Borrow And Steel… in motorcycle clubhuizen kan je er nog mee wegkomen, maar metal is intussen geëvolueerd naar veel meer dan dit.

Moedig dat er nog bands bestaan die klassieke heavy metal in stand proberen houden, maar eerlijk gezegd kan je net zo goed een skelet mond-op-mondbeademing geven: het gaat niet opeens tot leven komen. Het heeft geleefd, het is belangrijk geweest, maar het is gestorven voor een betere reden.

Tracklisting: Exxplorer - Recipe For Power

  1. Rockin’ Bound
  2. Life’s Seduction
  3. One (Harry Nilsson-cover)
  4. Bible Black
  5. Smelling The Roses
  6. Rock The Nation
  7. Beg, Borrow And Steel
  8. Just A Dream
  9. Ride The Storm

Line-up:

  • Lennie Rizzo – Vocalen
  • Mike Sakowski – Drums
  • Kevin Kennedy – Gitaar
  • Fred Gorhau – Gitaar
  • Jay McCaffrey – Basgitaar

Links: