Paradox – Tales Of The Weird

Paradox – Tales Of The Weird
AFM Records, 2012

Het Duitse Paradox werd in 1986 in het leven geroepen maar is nooit echt doorgebroken. Prima band nochtans, ondanks het gebrek aan standvastigheid. Ze misten alleen dat beetje edge om de massa over de streep te trekken. Hun zesde album kan daar misschien voor zorgen.

Het is namelijk een topper geworden, het beste werk van Paradox als je het mij vraagt. Nooit eerder wisten ze hun troeven zo efficiënt uit te spelen. Uitstekende nummers waar power metal en Bay Area Thrash elkaar instrumentaal perfect weten te vinden. Geen kunstmatig van twee walletjes eten, neen, pure snelheid en kracht gecombineerd met stevige, mannelijke power metal. Waar veel genregenoten het noorden kwijtraken en bijgevolg ook de songwriting, brengt Paradox de ene killer na de andere vol spanning en vloeiende techniek.

Het speed metal-werk van Megadeth en Metallica gecombineerd met de power van Iced Earth uit de meest begeesterde dagen. Weergaloze solo’s, zalig druk baswerk, sublieme snelheden… Indrukwekkend spul dat zich qua intensiteit kan meten met de extreme subgenres der metal. Nu en dan eens een melig momenttje, ja, het blijft gedeeltelijk power op z’n Duits natuurlijk.

U hoort het al, ik ben fan van dit album. Nochtans heb ik bij ieder nummer wel het gevoel (of de zekerheid) enkele lijnen al eens eerder gehoord te hebben. Toch. Ware het niet dat de traditionele heavy zang (geen uithalen!) van monument Charly Steinhauer niet 100% mijn ding is dan stond deze alsnog in mijn jaarlijst. Een echte aanrader is het geworden, met als toetje een geslaagde Rainbow-cover. Wat wil u nog meer? Voor fans van de laatste Heathen, om het slechte Forbidden-nieuws te verwerken (neen, er komt geen nieuw album). Na Orden Ogan opnieuw een hit voor AFM (we vergeten Mors Principium Est niet!).

Tracklisting: Paradox

  1. Tales of the Weird
  2. Day of Judgement
  3. Brutalized
  4. Fragile Alliance
  5. Escalation
  6. Brainwashed
  7. Slashdead
  8. Zeitgeist
  9. The Downward Spiral
  10. A Light in the Black (Rainbow cover)

Line-up:

  • Charly Steinhauer – Vocals, Guitars
  • Christian Münzner – Guitars
  • Daniel Buld – Drums
  • Olly Keller – Bass

Links: