Cystic Dysentery – Culture of Death

Cystic Dysentery – Culture of Death
Deathgasm Records, 2012

Jacksonville, Florida, daar komen deze vijf brutale apen vandaan. Oer-Amerikaans dus, net als hun death metal die ze dit jaar voor het eerst op een langspeler hebben weten te persen. En het is verdomde lekker, eigenlijk zó lekker dat ik Cystic Dysentery ga uitroepen als beste nieuwkomer van 2012, ondanks dat ze een kleine tien jaar geleden al eens een te verwaarlozen demo hebben uitgebracht.

Welke kant gaan we op? De brutale kant, dat mocht inmiddels duidelijk zijn. Ratelende drums die worden afgewisseld met lompe slam-stukken voorzien van pompende riffs. Hoge snelheden worden voornamelijk bereikt door abrupte uitspattingen, waarna men vervolgens de basis weer opzoekt met midtempo gestamp. Een solo hier, een vettige putgrunt daar en hé, pig sqeals! Maar wel afkomstig uit een uiterst zware strot en zodoende geslaagd. De vocale structuren zijn verder overduidelijk gebaseerd op het algemene werk van Suffocation, net als veel muzikale aspecten trouwens (Engulfed in Feces). Minpuntje? Wellicht het feit dat ik dit album inmiddels tegen het grijze aan heb gedraaid, maar sommige tracks feitelijk opeenstapelingen van riffs blijken te zijn, waardoor niet ieder nummer direct blijft hangen. Qua productie mag je met Culture of Death zeer zeker niet klagen. Hun grote voorbeeld heeft op dit gebied mindere platen uitgebracht.

Ja, hier kan ik nu echt van genieten. Zeker door het feit dat het hier een debuutplaat betreft en de band nog groeimogelijkheden heeft. Op deze manier doorgaan en binnenkort door Europa touren met een van jullie genrebepalende landgenoten jongens! Oh ja, die Slayer-cover is leuk en vrij onherkenbaar geworden…

Tracklisting:
 Cystic Dysentery - Culture of Death

  1. Parasitic Demise
  2. Dead Priest
  3. Head Wound
  4. Concussion
  5. Engulfed in Feces
  6. Cadaverous Compost
  7. Born of Fire (Slayer cover)
  8. Culture of Death

Line-up:

  • Joe LaChapelle – Bass
  • Brian Fitzgerald – Vocals
  • Ben Davis – Guitars
  • Jim Ross – Guitars
  • Grover Norton – Drums

Links: