Cradle Of Filth – The Manticore And Other Horrors

Cradle Of Filth – The Manticore And Other Horrors
Peaceville, 2012

Cradle Of Filth wordt door velen geliefd, door sommigen ook gehaat, al was het maar door hun moeilijk te plaatsen muziek. Black metal? Gothic? Dark erotic heavy horror metal misschien? In elk geval, onder het motto “hoge bomen vangen veel wind” kijken zowel believers als non-believers bij een nieuwe release toch telkens uit naar het geluid waar de band deze keer voor kiest. Keren ze in min of meerdere mate terug naar hun roots of nemen de orkestrale elementen alsmaar toe? Wel, u leest het hier!

Om de fans niet te lang op hun honger te laten zitten, zal ik hen alvast geruststellen: The Manticore And Other Horrors zal jullie niet teleurstellen! Cradle Of Filth staat ook op zijn tiende album garant voor een zondvloed van multi-gelaagde extreme metal die vertelt over allerhande vampiers, demonen en andere lovecraftiaanse sprookjes. De onheilspellende, orkestrale intro The Unveiling Of O trapt de plaat op gepaste wijze af.

The Abhorrent, de eerste echte track, levert meteen wat de promotekst belooft: Dani Filth en co snoeihard ten tijde van Midian en geïnjecteerd met een hoop felle NWOBBM tot zelfs punky riffs. Maar wie dit al behoorlijk “old school” vindt, moet vooral naar For Your Vulgar Delectation luisteren: Helemaal back-to-basics, bang-your-head Britse heavy metal, geüpdate volgens Cradle Of Filth-recept. Een sublieme song die niet toevallig eerder als preview op Soundcloud werd gezet!

Ook de rest van de plaat grijpt vaak terug naar de basis. Niet alle nummers zijn daardoor even snel (hoewel de nodige blastbeats zeker nog passeren) maar dat maakt The Manticore And Other Horrors daarom niet minder dreigend. Het titelnummer is daar een goed voorbeeld van. Een minder goed voorbeeld is echter Frost On Her Pillow, nota bene de single die de plaat moest inluiden. Dit is echt wel te soft voor Dani en de zijnen en ik kan erin komen dat dit veel luisteraars (gelukkig) op het verkeerde been heeft gezet. Neen, dan liever het daarop volgende Huge Onynx Wings Behind Despair, één van de snelste nummers op de schijf. De rest wat volgt is kwalitatief zeker ok, hier en daar komt nog een vrouwenkoor voorbij, maar echte uitschieters zijn er niet meer.

Eén ding staat in elk geval vast na The Manticore And Other Horrors: Cradle Of Filth heeft anno 2012 absoluut nog bestaansrecht. Ze hebben net genoeg aan hun trouwe formule gesleuteld om het album te onderscheiden van hun eigen backcatalogue, het fris te houden en wie weet ook terug wat oude en zelfs nieuwe zielen te (her)winnen!

Tracklisting:

    Cradle Of Filth - The Manticore And Other Horrors

  1. The Unveiling Of O
  2. The Abhorrent
  3. For Your Vulgar Delectation
  4. Illicitus
  5. Manticore
  6. Frost On Her Pillow
  7. Huge Onynx Wings Behind Despair
  8. Pallid Reflection
  9. Siding With The Titans
  10. Succumb To This
  11. Sinfonia

Line-up:

  • Dani Filth – Zang
  • Paul Allender – Gitaar
  • Marthus – Drum, Keyboard
  • Daniel Firth – Bas (sessie)

Links: