Planks – Funeral Mouth

Planks – Funeral Mouth
Golden Antenna Records, 2012

Een vreemde naam voor een band, maar ze zijn er al wel een tijdje hoor. Planks komt uit Duitsland en Zware Metalen miste de twee eerste albums van dit gezelschap, maar door de deal van de band met Golden Antenna wordt er eens ééntje onze kant opgestuurd. De band bracht het vroegere met pure sludge, maar heeft dat statuut al lang ingeruild voor sludge die in combinatie met zwarte en atmosferische post-metal gebracht wordt.

Funeral Mouth is zo’n plaat die je van begin tot einde in een slepende trance tracht te krijgen en waar je eigenlijk weinig instrumentale druk gewaar wordt. Geen echte versnellingen, buiten enkele fases waar de snare dan iets te luid staat en het drumgeluid zo wat overheerst, en ook geen uitbundig ontploffingsgevaar. De band focust zich er duidelijk op om stijlvolle sferen op te bouwen met slepende gitaargolven, sludge-ritmes en sfeervolle akoestiek met een duister kantje. Van kwalitatieve aard, want in dat alles durven deze Duitsers flinke diepgang te bereiken met hun gitaarwerk en samenspel en gooit zanger Ralph er behoorlijk wat gevoelskrijsen in, maar misschien met nog net niet genoeg overtuiging ingeroepen en iets te ééntonig gebracht.

Een plaat die het je drie kwartier wel naar je zin maakt, als je van dit genre houdt. Mijn algemene indruk is dat het allemaal wel lekker klinkt, maar dat het na enkele nummers misschien wat veel van hetzelfde dreigt te worden met erg langgerekte stukken, maar dan met uitzondering van de prachtige intervallen en hoogtepunten waar de band hier en daar op terugvalt. Misschien heeft het wat te maken met die drukkende sludge-noemer op deze band die naar mijn gevoel haar pluim behaalt met het post-metalgedeelte. Niettemin kwaliteitsspul voor de meeste sludgers.

Tracklisting:

Planks - Funeral Mouth

  1. Inconsolable
  2. Funeral Mouth
  3. An Exorcism of Sorts
  4. Kingdom
  5. Agnosia Archetype
  6. Weak and Shapeless
  7. I Only See Death In You
  8. Scythe Imposter
  9. The Spectre (Black Knives To White Witches)
  10. Desolate, Once…

Line-up:

  • Frank Hörsch – Bass
  • Benjamin Hintz – Drums
  • Ralph Schmidt – Guitars, Vocals

Links: