Stealing Axion – Moments

Stealing Axion – Moments
InsideOut Music, 2012

Nog steeds ben ik niet uitgepraat over de nieuwe plaat van The Faceless, waarop progressiviteit en technische death metal geweldig werden gecombineerd. Normaal ben ik niet zo’n proggy, maar soms komt er dan zo’n band (The Faceless was er zo een) die ik tot in de spreekwoordelijke hemel wil prijzen. Onze promoverdeler moet dit hebben opgemerkt en niet veel later ligt er een tweede brute progplaat op de deurmat. Stealing Axion komt uit de staat Washington en met Moments ligt dat debuut dan eindelijk in de schappen.

Wat is er dan zo progressief aan de muziek die op deze zilverling te horen is? Het zijn vooral de gefragmenteerde (denk aan core, maar dat is het niet) ritmes, die soms doordraven in polyritmiek. Daarnaast de dromerige cleane vocalen in combinatie met de door wanhoop gedreven screams/rauwheid en tot slot het gitaarwerk dat eveneens dromerig maar soms ook zeer direct naar voren komt. Laatstgenoemde moet het vooral hebben van de zeer heldere en goed passende productie die alles tot in detail laat horen. Niet overal ben ik even gecharmeerd van impact van het cleane zangwerk. Aan de andere kant zijn ze soms ook erg sterk (The Unwanted Gift, Eventide). Indrukwekkend zijn de songs die echt tot een climax komen, zoals 47 Days Later en Everything or Nothing (die ook al uitkwam als, jawel, single). Het inspirerende keyboardwerk heeft hier ook zeker mee te maken. Fans van Gojira horen hun idolen hier zeker in terug, maar van leentjebuur is hier geen sprake.

Een interessante plaat die je met zijn 76 minuten niet zomaar in je hersenpan hebt zitten. Wellicht is de totale speelduur iets te lang om de boel er echt in te laten hakken, maar muzikaal is het zeer zeker goed wat Stealing Axion hier brengt. Gaan we meer van horen.

Tracklisting:
Stealing Axion - Moments

  1. Mirage of Hope
  2. Solar
  3. Everything or Nothing
  4. 47 Days Later
  5. Unwanted Gift
  6. Eventide
  7. Collapse
  8. It’s Too Late Now
  9. Sleepless
  10. Moments Part 1
  11. Moments Part 2

Line-up:

  • Blake Ferris – Drums
  • Dan Forbrich – Guitars, Vocals
  • Josh DeShazo – Guitars, Vocals
  • Phil Willmarth – Vocals, Guitars, Keyboards, Vocals, Bass

Links: