The Devil – The Devil

The Devil – The Devil
Candelight Records, 2012

Een nieuwe band die met een debuut al meteen een plaats scoort bij Candlelight Records? Dat kan niet anders dan de moeite waard zijn. The Devil is Amerikaans, maar brengt iets dat je totaal niet verwacht. Je zag de outfit van deze heren al wel eens in het verleden bij bands als het vunzige Huata, maar hier even iets totaal anders dan black, doom of sludge. Eigenlijk kan je er de noemer atmosferische metal op plaatsen, maar vervat in een meesterlijk en mysterieus concept dat werkt met bakken gesproken samples.

The Devil - The Devil

Vaak zijn mensen niet voor een overvloed aan samples en misschien is het ook bij The Devil dan ook niet voor iedereen weggelegd of werkt het mogelijk storend, maar binnen deze groep wordt gebruik gemaakt van non-stop radio- en televisiefragmenten uit het verleden die handelen rond de WTC-torens, ideeën rond buitenaards leven en dergelijke meer. De muziek bestaat maarliefst uit een uur aan erg harmonische sfeermuziek die fel door keyboard ondersteund wordt en gitaar en drums nergens snelle patronen doet aannemen, maar die hier en daar wel even wat gemikte, hardere stukken durft neer te plaatsen. Nooit echter afwijkend van die gevoelssfeer die wordt aangesneden. Een erg apart gegeven, ook omdat je het gevoel krijgt dat deze band zich vooral focust op het overbrengen van een boodschap via lyrics die op een uiterst creatieve manier naar voren worden gebracht. Een vorm van orakelboodschappen, die overgebracht worden op uiterst zweverige en kwalitatieve synth-lijnen en hier en daar wat distortionstoten.

Ken je dat ene hoogtepunt Presence nog op die topplaat We’re Here Because We’re Here van Anathema enkele jaren terug? Het lijkt wel alsof deze Amerikanen van die insteek een totaalconcept hebben gemaakt: gesproken mystiek op atmosferische pracht. Goed, de muziek is heel wat anders in dit geval, lichtjes dreigend hier en daar, dan weer met wat slepende neigingen en soms tot in de sfeervolle en rustgevende hoogtes. Toegegeven, op sommige momenten klinken de vocalen behoorlijk storend, maar op andere stukken kan je gewoon niet anders dan deze creatieve input bewonderen. Een aanrader voor wie van diepgaande sfeermuziek (tip: Ascension!) houdt en gesproken samples kan waarderen als verhaallijn.

Tracklisting:

The Devil - The Devil

  1. Divinorum
  2. Universe
  3. Astral Dreamscape
  4. World of Sorrow
  5. Devil & Mankind
  6. The Silent City
  7. Akashic Enlightenment
  8. Extinction Level Event
  9. Intervention
  10. Illuminati
  11. Transcendence
  12. Alternative Dimensions
  13. Ascension

Line-up:

  • Onbekend

Links: