Cold In Berlin – And Yet

Cold In Berlin – And Yet
Candlelight Records, 2012

Met Cold In Berlin krijgen we eigenlijk een eigenaardig zaakje voorgeschoteld en in eerste instantie lijkt het wat apart dat Candlelight zich richt op deze band. De eerste plaat van deze Engelse band deed het goed en And Yet moet dit jaar daar een aardig vervolg op brengen. Je kan er haast geen label op plakken: psychedelische rock, rauwere punk, oudere gothic, doom. Het zit er allemaal in, maar de band maakt er een eigen product van dat mooi ergens een middenweg bewandelt.

Wat meteen opvalt, en ook wat moet wennen over de gehele lengte, is de erg beklemmende zang van zangeres My die ook stevig in de mix zit. Vaak iets te fel naar mijn zin en met een gitaarsound die daarbij wat op de achtergrond blijft, maar het vormt zeker een visitekaartje dat de band achterlaat. Cold In Berlin brengt het met een punky ruigheid doorheen de songs, maar schuift het tempo terug tot op sleepniveau en creëert op die manier niet zelden een knap tripmoment. Gitaren met een oldschool doom motor en met flink wat bas vormen een mysterieuze waas op de achtergrond, waar My dan haar vocale constructies met een pak toewijding op inzingt. Hier en daar rockt de band ook wat zwoeler door, zoals op Brick By Brick, Love Is Shame of het ruig swingende John, maar mijn voorkeur blijft toch uitgaan naar het meer mysterieuze The Witch of …And The Darkness Bangs, waar de band ook onderstaande clip van lanceerde.

Een love-it-or-leave-it band die heel wat stijlen durft te mixen, maar als je er even je aandacht op richt, kan het goed zijn dat je er mee weg bent. Mijn punt van kritiek blijft dat de stem van My misschien net iets te fel doorklinkt en dat deze zangeres misschien ook hier en daar iets te veel klem in haar stem legt. Verder erg mooie gitaarweefsels die er een mooi en apart geheel van maken, maar misschien op de volgende plaat net iets sterker mogen doorklinken. Een oldschool trip waar ruigheid, mysterie en sleepkracht hand in hand gaan, maar waar een versnelling niet uit de weg gegaan wordt. Eéntje die moet wennen, maar zeker de moeite voor alle psychedelische doomrockers.

Tracklisting:

Cold In Berlin - And Yet

  1. Take Control
  2. … And The Darkness Bangs
  3. The Witch
  4. Brick By Brick
  5. The Visionary
  6. Roll On In
  7. Love Is Shame
  8. John
  9. The Lie
  10. Whisper
  11. … And Yet

Line-up:

  • My – Voice
  • Adam – Guitar
  • Bozley – Bass
  • Alex – Drums

Links: