Blood of the Black Owl – Light the Fires

Blood of the Black Owl – Light the Fires!
Bindrune Recordings, 2012

Black? Welnee. Doom? Nou ja, vooruit dan maar weer. De muziek die het Amerikaanse Blood of the Black Owl brengt is echter hokjesontstijgend. Ik kan er de vinger niet echt op leggen maar ik kan zeggen dat Light the Fires! een zeer rustgevend en hypnotiserend album is geworden.

Indianen folk drone. Dat is misschien een betere omschrijving van dit bijzondere werk. Rustige chants en repetitieve riffs worden ondersteund door soms randjesoverschrijdend valse fluitjes die zeer traditioneel Indiaans aandoen. Een warm geluid en een volhardende afwezigheid van agressie en uitgesprokenheid. Als je eenmaal in de kunstmatige flow van het album belandt, vliegt de tijd voorbij. Het valt totaal niet op dat het album bijna een uur en een kwartier doorkabbelt.

De tweede helft van de plaat wijkt af van de eerste helft door de incorporatie van meer doomelementen, waaronder grommende vocalen. Toch blijft de sound hypnotiserend en verdwijnt de opgebouwde sfeer niet.

Allemaal positieve zaken, toch vind ik deze plaat moeilijk te bespreken. In de juiste bui sleept het album me mee. Als ik er niet open voor sta klinken de chants en fluitjes nagenoeg lachwekkend. Gezien ik er bij tijd en wijle toch echt van kan genieten verdient Light the Fires! het voordeel van de twijfel. Geschikt voor zowel de liefhebbers van Earth als de liefhebber van de lokale panfluitband. Vergeet vooral dat laatste en probeer het eens.

Tracklisting: botbo200

  1. Caller of Spirits
  2. Wind Eye
  3. Rise & Shine
  4. Sundrojan
  5. Two Ravens at the Tree Line
  6. Soil Magicians
  7. Disgust & the Horrible Realization of Apathy

Line-up:

  • Chet W. Scott – Alles

Links: