MxPx – Plans Within Plans

MxPx – Plans Within Plans
Rock City Recording Company, 2012

Waar is de tijd dat Tony Hawk Pro Skater dagelijks gespeeld werd en je elk van die liedjes van buiten kende. Zonder twijfel heeft die formule er niet alleen bij mij voor gezorgd dat het Amerikaanse MxPx zo in de smaak is gevallen. Je kan het ook gewoon niet ontkennen dat deze strakke en energievolle lading pop-punk gewoon naar binnen glijdt. Met Plans Within Plans lieten ze dit jaar nog eens iets horen van zichzelf. Eens kijken hoe het trio anno 2012 klinkt.

Eigenlijk is er niet veel, tot zelfs niets veranderd aan de muziek van deze jongens. Nog steeds vol vuur en catchy tot op het bot. Fans die wild lopen van de stijl van NOFX of Sum 41 weten dat ze nog steeds even plezierige muziek kunnen terugvinden bij MxPx. Het maakt niet uit dat hier alle tracks overlopen worden om aan te tonen hoe ze klinken, want dat komt eigenlijk altijd neer op het zelfde en het is moeilijk om deze speelse stijl beu te worden. Punkrock met een mooie structuur, al zijn de stilvallende stukken misschien soms iets te platjes, energievolle zang en een drum en gitaarbasis die maar blijft doordraven. Haast allemaal knappe songs dus, die ook één voor één maar te situeren zijn rond de kaap van de drie minuten speelduur, met misschien inhoudelijk een paar uitschieters. Zo is de basserige intro op The Times stijlvol gebracht en maakt de funky basis van deze song er even iets anders van dan de rest van het album. Best of Times is dan weer de track die me het meest meetrekt, zowel op basis van de catchy zanglijn en prima opbouw in de muziek.

Een band die nooit gaat veranderen dus, en van mij hoeft dat ook niet. Wie MxPx ziet liggen weet dan ook wat er op zijn of haar bord belandt, namelijk een plaat vol catchy punkrock met een overdosis aan energie. Plans Within Plans knoopt mooi aan bij het Tony Hawk-verleden dat sommigen onder de lezers zullen hebben, of misschien kan het dienen om de nieuwe generatie aan actieve of passieve skateboardliefhebbers wat achtergrondsfeer mee te geven.

Tracklisting:

MxPx - Plans Within Plans

  1. Aces Up
  2. Screw Loose
  3. Nothing Left
  4. The Times
  5. In The Past
  6. Best of Times
  7. Stay On Your Feet
  8. Lucky Guy
  9. Far Away
  10. Cast Down My Heart
  11. When It Comes To You
  12. Inside Out
  13. Nothing’s Gonna Change

Line-up:

  • Mike Herrera – Bass, Lead Vocals
  • Tom Wisniewski – Guitar, Backing Vocals
  • Yuri Ruley – Drums, Percussion

Links: