Oslo Ess – Verden På Nakken, Venner I Ryggen

Oslo Ess – Verden På Nakken, Venner I Ryggen
Indie Recordings, 2012

Wellicht doet deze band nog niet al te veel belletjes rinkelen, maar daar komt misschien binnen niet al te veel tijd verandering in. Vorig jaar sleepten deze Noren in hun eigen land de Spellemannprisen binnen, de Noorse variant van de Grammy Awards, en het is duidelijk dat de jongens succes geroken hebben. We zijn een jaar verder en Verden På Nakken, Venner I Ryggen ligt ook nu in de rekken. Ze brengen punkrock van erg toegankelijk en commercieel niveau.

De band brengt flink wat afwisseling, maar trapt af met Kakerlakkene, naar mijn gevoel de meest energievolle song op de plaat. Je kan zeker denken aan een mix van het oudere werk van NOFX en The Offspring hierbij, wat bij velen wellicht al meer dan de moeite is om deze plaat meteen eens te laten draaien. De start is zonder twijfel verbluffend: misschien nog wat in een jeugdig jasje, maar met een leuke drive en zonder dat het een kopie wordt van andere bands. God Morgen is beduidend zachter en met behoorlijk commerciële uitstraling gebracht. Blink 182 komt spontaan bij me op: even catchy, maar misschien met iets minder vlam gebracht. Deze Noren hebben ook duidelijk wat in hun mars als het op gevoelshymnen aankomt. Niet zelden komt het gevoel bij me op dat ook Dropkick Murphys nalaat, al gaat Oslo Ess nooit de traditionele kant op met de instrumenten. Uitzondering hierop is misschien de song Over Stokk, Over Stein met wat accordeon-bijdrage. Het meeste gevoel kruipt dan in nummers als Ut Av Det Blå en vooral het prachtige Caroline, al is eigenlijk alles bij deze stijlvolle Noren mooi gedoseerd en zachtaardig verfijnd.

Een prima punkplaat die naar mijn gevoel ook een hoge quotering verdient. Ergens blijft punk een genre dat je moet liggen, maar Oslo Ess brengt het zeker ook op een wijze die het voor de gewone rockfans eveneens interessant en afwisselend houdt. Fans van Blink 182 tot Dropkick Murphys gaan sensationele tijden tegemoet met deze Noorse topband.

Tracklisting:

Oslo Ess - Verden På Nakken, Venner I Ryggen

  1. Kakerlakkene
  2. God Morgen
  3. Bislett Stadion
  4. Fritt Fram
  5. Caroline
  6. Ut av det Blå
  7. Är du som Jag?
  8. Gaselle i Tigerstaden
  9. Tøffe Gutter
  10. Over Stokk, Over Stein

Line-up:

  • Åsmund Lande – Vocals, Guitar
  • Peter Larsson – Guitar
  • Knut-Oscar Nymo – Bass
  • Einar Stenseng – Keys
  • Mads Golden – Drums

Links: