Crystal Breed – The Place Unknown

Crystal Breed – The Place Unknown
SAOL Music, 2012

Het hoeft niet allemaal luid, hard en agressief te zijn. Crystal Breed komt uit Duitsland en doet het met een aparte stijl aan prog. Deze heren leveren hun debuut met The Place Unknown en wat meteen opvalt, is dat dit materiaal bestemd is voor het publiek dat van wat luchtige en verteerbare pop houdt. Misschien niet meteen een schot in de roos van Zware Metalen, maar zeker een bespreking waard.

Kwalitatief is het al zeker, en zelfs nog aardig gedifferentieerd. Crystal Breed trekt je door rustige momenten en durft hier en daar eens even wat semi-kracht vertonen, maar dit alles wordt nooit echt hard. Soms kan je zelfs wat denken aan het experimentele karakter van The Beatles, maar een vaste referentie vind je eigenlijk niet terug bij deze heren, tenzij je het eerder gaat zoeken in de hedendaagse flauwere pop. Dat lichtjes melige en flauwe is één aspect, maar Crystal Breed steekt er ook erg sterke gitaarpartijen (luister maar eens naar de titeltrack) en wat symfonische glans in. Solomateriaal waarbij je gerust wel wat aan Queen mag denken en ook met wat dergelijke experimentjes in de zanglijn, al zitten er hier en daar toch wel wat slordige tonen in. Daarnaast echter niet enkel lof op vlak van de sologitaren, deze heren wisselen de iets hevigere progstukken af met knappe akoestiek op gitaar, piano en viool.

Een sterk staaltje, zeker als debuut, maar als stevige rocker/metalhead voel je je toch wat bedrogen door deze feministische Muse/Elliott Smith-trekjes in de zang. Verder een prima plaat met een pak afwisseling gaande van The Beatles tot gitaarpartijen die lichtjes in de Opeth-richting doen denken, maar eigenlijk ook tegelijk een plaat die omwille van het aparte karakter helemaal niet verwijst naar andere bands. Hou je van pop in prog dan kan het je ding wel eens zijn.

Tracklisting:

Crystal Breed - The Place Unknown

  1. Lies
  2. Floating On Waves
  3. The Place Unknown
  4. Move
  5. Rockstar Wannabe
  6. No Turning Back
  7. Back t’Your Mum
  8. Worshiper
  9. Words of Silence

Line-up:

  • Niklas Turmann – Vocals, Guitar
  • Corvin Bahn – Vocals, Keyboard
  • Thorsten Harnitz – Drums, Vocals
  • Michael Schugardt – Bass

Links: