Burning Shadows – Gather, Darkness!

Burning Shadows – Gather, Darkness!

Eigen beheer, 2012

Het Amerikaanse Burning Shadows bestaat al een jaar of tien maar ik had er nog nooit van gehoord. In 2012 is het tweede volledige album eindelijk daar. Gather, Darkness! is in 2011 van januari tot september, waarschijnlijk met tussenpozen, opgenomen. Gather, Darkness! is dan ook prima verzorgd. Geluid, hoewel wat mat, lay-out en artwork: het is prima in orde. En dat in eigen beheer. Hulde.

Ook de muziek is keurig netjes. Burning Shadows bestaat uit een drietal suites en een (te lang) intro. Tekstueel zullen de verschillende nummers van alles met elkaar te maken hebben, maar in het algemeen vind ik dat het minst interessant aan een album. Muziek, daar gaat het om. En die is goed. Burning Shadows is overduidelijk geïnspireerd door Europese power metal waarbij bands als Helloween en Rhapsody als voornaamste voorbeeld dienden. In tegenstelling tot de Europese voorbeelden bedienen de Amerikanen zich beduidend minder van bombast wat Gather, Darkness! een ontspannen luisterervaring maakt.

De zang van Tom Davy is redelijk. De man kent zijn beperkingen en houdt het voornamelijk bij zanglijnen in de middelste regionen. Veel aandacht is er besteed aan de composities, die zijn sterk en worden gedragen door prima gitaarriffs waar ik overduidelijk het stempel van Iron Maiden in terug hoor. In Man Of Myth zijn zelfs progressieve invloeden waarneembaar wat voor een aangename afwisseling zorgt. Het opvolgende Cast Them Down heeft behoorlijk wat weg van Iced Earth. Sowieso bevat deze plaat de nodige US metal-invloeden waardoor Gather, Darkness! niet direct te kwalificeren valt als het zoveelste power metal-bandje.

Ondanks dat deze plaat natuurlijk verre van origineel klinkt, nu en dan inkakt (Abandonment) en niet al te spectaculaire zang bevat belandt Gather Darkness wat mij betreft wel aan de goede kant van de streep. Het lekkere gitaarwerk, het verzorgde concept en de gedoseerde bombast zijn daarvan de oorzaak.

Tracklisting:
burning shadows

  1. Hymn To Sathanas
  2. A New Dark Age
  3. Intra Vires
  4. Onward
  5. The Witchmark
  6. Man From The Myth
  7. Cast Them Down
  8. Kingdom Falls
  9. Abandonment
  10. To Assent The Fall
  11. The Infamous Dawn

Line-up:

  • Tom Davy – zang
  • Greg Jones – gitaar, zang
  • Tom Regan – gitaar, bas, zang
  • David Spencer – drums

Links: