Odyssey – Abysmal Despair

Odyssey – Abysmal Despair
Transubstans Records, 2012

Een interessant nieuwtje is deze band Odyssey uit Zweden. Het trio achter deze muziek brengt het ruig en luid: stoner en sludge vliegt rond je oren, maar eveneens tracht de band er een experimentele stempel op te drukken. Abysmal Despair is hun debuut.

Het plaatje bezit duidelijk heel wat pit en is erg veelzijdig. Over het algemeen presenteert de band stoner die hier en daar stevig rockt, maar over het algemeen op erg slepende, basserige en beukende wijze wordt vermengd met een goede portie sludge. Je kan daarbij zeker denken aan het gehalte dat bands als Electric Wizard of Black Pyramid je voorschotelen. Odyssey gonst even sterk door, maar tript misschien niet op hetzelfde niveau. Van meer rollende aard zijn tracks als Darkred, met knappe melodieën en een gedurfde stilte die plots weer losbreekt. Kyuss-fans happen dit zo naar binnen. Keloma volgt die trend, maar voelt het allemaal wat garage rock aan: vuil en smerig.

Niets op aan te merken dan? Er is voor deze Zweden zeker nog wat werk op vlak van de experimentele input. Erg vaak loopt dat vlotjes: de cleane zangpartij op Wolfspit and Witches Breat is gewaagd, maar klinkt erg goed, en de post-metalsferen in Amenra-stijl worden keurig aangebracht, al passen de screams een pak minder bij deze stonersfeer. Enkele overgangen blijven echter erg krakkemikkig, sommige melodieën (zoals die op opener Pyramid) zijn tergend saai en soms blijft de afwisseling net iets te lang weg. Maar goed, al bij al is dit een band die het wereldje nodig heeft: wat ze brengen doen ze op een goede manier, wat ze daar bovenop doen kan wel nog verbeteren.

Tracklisting:

Odyssey - Abysmal Despair

  1. Pyramids
  2. Wicked Witch
  3. Abysmal Despair
  4. Keloma
  5. No Fucking Way
  6. Wolfspit and Witches Breat
  7. This Ship Is Sinking
  8. Darkred

Line-up:

  • Witold Östensson – Guitar, Vocals
  • Jesper Karlsson – Drums
  • Jonas Pedersen – Bass

Links: