Opera IX – Strix – Maledictae In Aeternum

Opera IX – Strix – Maledictae In Aeternum
Agonia Records, 2012

Zeven tot acht jaar hebben we mogen wachten voor een vervolg op Anphisbena, het laatste album van de Italianen van Opera IX. Het juk van de gothic metal hadden ze met de vorige releases al verwijderd, maar het bleef duidelijk dat de band bleef schipperen tussen black en gothic. Met de overstap van drummer Flegias en zangeres Cadaveria naar de band Cadaveria werd die zoektocht duidelijk in beeld gebracht: gothische impulsen bleven aanhouden, maar werden alsmaar meer op black metal-niveau gebracht en er miste duidelijk iets.

Die tweestrijd is duidelijk niet verdwenen met dit nieuwe werk. Opera IX streeft naar een niveau dat ergens te plaatsen is tussen Samael en melodische varianten in de stijl van Dimmu Borgir, maar komt niet tegemoet aan de vibe, de kracht en de emotie van zulke namen. Pas wanneer de band werkt op symfonische herhalingen, zoals op Dead Tree Ballad krijgt de gevoelsdimensie iets meer volume, enkel knapt het af als die sfeer plots plaats moet maken voor iets anders en je net een beetje houvast vond binnen dit vrij taaie geheel. De allergrootste afknapper op dit nieuwe werk is zonder twijfel de triggerige sound van de basdrums, de drum was al niet al te strak, maar op die manier doen bepaalde ‘hardere’ passages ook nog eens afbreuk aan de inbreng door de andere instrumenten. De gitaren zijn echter ook niet erg hoogstaand, op Dead Tree Ballad of Eyes In The Well krijg je wel enkele riffs die even wat aangenamer zijn, maar daar wordt dan weinig mee gedaan.

Voor mij mag Opera IX terug een pak meer gothic worden, je hoort echt dat deze input van de band het sterke punt blijft. Jammer dat je muziek moet evalueren waarbij sfeervolle pianopartijen, atmosferische golven en semi-paganistische, akoestische intermezzo’s op gitaar een behoorlijk resultaat neerplaatsen, maar waarbij vooral het drumgeluid, de monotone stem en de lege gitaarakkoorden het plaatje fel bezoedelen. Vrij teleurstellend voor een band die bijna 25 kaarsjes uitblaast.

Tracklisting:

Opera IX - Strix - Maledictae In Aeternum

  1. Strix The Prologue (Intro)
  2. 1313 (Eradicate The False Idols)
  3. Dead Tree Ballad
  4. Vox In Rama (Part 1)
  5. Vox In Rama (Part 2)
  6. Mandragora
  7. Eyes In The Well
  8. Earth and Fire
  9. Ecate – The Ritual (Intro)
  10. Ecate
  11. Nemus Tempora Maleficarum
  12. Historia Nocturna

Line-up:

  • Ossian – Guitars
  • Vlad – Bass
  • Dalamar – Drums
  • M. – Vocals

Links: