Monism – Pestis

Monism – Pestis
Eigen Beheer, 2011

Eerst even een stukje geschiedenis overnemen dat je overal kunt lezen op het net maar wel onontbeerlijk is voor de mensen die de Nederlandse scene een warm hart toedragen. Leden van Sidius, Funus, Deathrage en Stone in Egypt hebben Monism opgericht in 2010. Hun eigen bands kennen wisselend succes en eigenlijk is Monism momenteel het summum van hun gezamelijke kunnen. Monism bracht recent Pestis uit, een “demo”. Vergeet die negatieve bijklank maar even van het woord “demo”, dit spul is klaar voor het grote werk. Met een Dirty Bird studio-productie is dat geen verrassing natuurlijk.

Tot zover het historische gedeelte. Het gaat natuurlijk over de muziek, deathrash! Geen neofiele trendy toestanden maar razende en blazende snelheidsovertredingen makende ragfestijnen met relatief technisch tokkelwerk tussendoor. Een redelijke brutaliteit in de gitaarsound en de schreeuwerige, snauwende zang benadrukken het death-gedeelte. Het stevige tempo en het oscillerende gitaargerag in de tussenstukken leggen de thrashzweep er danig op. Pestis is een zeer opjuttend plaatje geworden dat me enigszins doet denken aan Expulsion (wat een schitterende band was dat toch), maar dan in een brute bui. Het afsluitende nummer, Carbonize The Flesh, mocht gerust een aantal keer herhaald worden op het einde van de plaat. Een kraker!

Een veelbelovende “demo” die zeker gehoord moet worden dus. Geen idee of Monism van plan is lang door te gaan en als een band te gaan functioneren. Indien een “ja” volgt, wens ik ze alvast tientallen podia toe volgende zomer. Ik weet niet, Occultfest bijvoorbeeld…

Tracklisting:

Monism

  1. Violent Intentions
  2. Devastate Annihilate
  3. Pestis
  4. Death to us All
  5. Carbonize the Flesh

Line-up:

  • Marcel Tjepkema – vocals
  • Ruben Vermeulen – gitaar
  • Merijn Groeneveld – gitaar
  • Ralph de Boer – bas
  • Ingmar Regeling – drums

Links: