Alghazanth – Vinum Intus

Alghazanth – Vinum Intus
Woodcut Records, 2011

Tijd voor een nieuwe langspeler van de Finnen van Alghazanth! De vorige plaat (Wreath of Thevetat – 2008) was een heerlijk stuk symfonische black metal van traditionele klasse. Al met al niets baanbrekends maar wel volledig en gewoonweg af. Het was om die reden dat ik met veel ongeduld op Vinum Intus zat te wachten en hier is ‘ie dan.

Alghazanth Het is toch wel even schrikken wanneer A Living Grave aanvangt met een soort Darkthrone-vibe. Evilness all the way. Wanneer het nummer daadwerkelijk van start gaat, blijkt alles nog wel mee te vallen. Niet dat ik een tegenstander ben van brakke producties, maar Alghazanth had op zijn vorige gewoon een perfecte productie aangemeten gekregen, waardoor de muziek heerlijk uit de verf kwam. Op Vinum Intus is het totaalgeluid wat ruwer gebleven. Dat is eventjes wennen, maar al snel verdwaal je weer in die prima uitgebalanceerde melodieën die duisternis met melancholie mêleren. De band varieert op deze plaat wat meer met verschillende tempo’s, wat betekent dat er niet continu een wervelwind aan zwarte geluidsgolven aan je voorbij gaan. Nummers als het opbouwende Only the Reflection Bleeds en het sprookjesachtige For Thirteen Moons geven die variatie op een heel professionele manier weer. Het muzikale geheel wordt gecompleteerd met de hoge uithalen van Goat Tormentor. Helaas voor het laatst, want sinds vorige maand maakt de beste man geen deel meer uit van de band.

Ook deze zesde full-length is er eentje om de vingers bij af te likken. Liefhebbers van typische, melodieuze black metal zonder enige hitpotentie of cheesyness kunnen gerust toeslaan. Als luistertips wil ik With a Thorn In Our Hearts en Triunity meegeven. De viool en de koren zijn hier de redenen voor.

Tracklisting:
Alghazanth - Vinum Intus

  1. A Living Grave
  2. With a Thorn In Our Hearts
  3. Only the Reflection Bleeds
  4. Under the Arrow Star
  5. Our Ascent of the Tower
  6. Wine Within
  7. For Thirteen Moons
  8. Triunity
  9. The Way of the Scales

Line-up:

  • Goat Tormentor – Vocals
  • Grimort – Lead Guitar
  • Thasmorg – Rhythm Guitar
  • Gorath Moonthorn – Drums
  • Ekholm – Keyboards

Links: