Living Gate – Suffer As One

Wat krijg je wanneer je verschillende muzikanten uit gerenommeerde bands bij elkaar zet? Juist, een zogenaamde supergroep. Want zo mag je het wel stellen wanneer we zien uit welke bands de muzikanten komen. Wat te denken van Wiegedood, YOB en Amenra? Volgende vraag volgt dan. Wat krijg je als je muzikanten uit de hardcore, doom- en black metal hoek bij elkaar zet? Simpel, hardcoredsludgystonerblackeneddoommetal natuurlijk. Nou nee dus, verre van dat! De mannen hebben zich gewoon gericht op het maken van keiharde death metal en doen dat met de band genaamd Living Gate.

Living Gate is een project dat is opgezet in 2020 en bracht in dat zelfde jaar al direct de EP Deathlust uit via Relapse Records en werd toen hartstochtelijk besproken door collega Joris. In deze review smeekte hij om een langspeelplaat en zijn gebeden zijn verhoord. Voor ons hebben we dan ook de eerste langspeler van de band en kreeg de titel Suffer As One. De plaat heeft elf nummers en net als de EP druipt de vunzigheid ervan af.

Vanaf het eerste nummer horen we al vette Morbid Angel-achtige death metal gevolgd door een kalm middengedeelte waarin sfeer en ruimte voor persoonlijke ontplooiing wordt gegeven. Dit hoor je terug in het uitvoerig gebruik van hakkende death met hoge uithalen en die typische sweeps die je als een wesp steken. Alles op een lodderzwaar gestaag tempo. De gore grunt maakt het nummer mooi af!

Alle nummers hebben een hele stevige solide basis gevonden in de oude school death metal en daaromheen weten de mannen interessante ideeën te verweven zodat we zeker weten dat we het over Living Gate hebben en niet over elke willekeurige band die zich richt op dit genre. Hier blijkt gewoon de klasse van de mannen die ze normaliter tentoonspreiden in hun permanente bands. De kracht zit hem in de afwisseling van de nummers, de ene keer blijven we in de hoogste versnelling hangen (Internal Decomposition, A Unified Soul, Hunting Maggots) en de andere keer worden we getrakteerd op meer sfeer, tegen melancholisch aan en waar ruimte is voor het tonen van hun muzikale talent door swingende riffs en gevoelige solo’s te laten horen (Destroy And Consume, Suffer As One, Ones And Zeroes). Tel daar het gevoelige intermezzo Massive Depletion In Eb Minor bij op en je hebt het plaatje compleet. En natuurlijk klinkt het heel simplistisch dat we het knap vinden als we een paar snelle deathmetalnummers mogen begroeten, maar de kwaliteit van die nummers, de nuances die de band erin schrijft, de uitvoering zijn gewoon meer dan goed.

Living Gate is er in mijn ogen zeer goed in geslaagd een hele goede variatie op een lang en breed uitgekauwd genre te presenteren. Met dit nevenproject heeft Living Gate in mijn ogen zijn bestaansrecht al met de EP bewezen en deze langspeler verankert deze status alleen maar. Verplicht luistervoer voor fans van Morbid Angel, Suffocation, Cannibal Corpse en mensen die een snufje Ripping Corpse wel kunnen waarderen.

Score:

84/100

Label:

Relapse Records, 2024

Tracklisting:

  1. To Cut Off the Head of the Snake
  2. Internal Decomposition
  3. Destroy and Consume
  4. A Unified Soul
  5. Massive Depletion in Eb Minor
  6. Suffer as One
  7. Ones and Zeroes
  8. Hunting Maggots
  9. Atoms and Particles
  10. Overcome, Overthrow
  11. CQC

Line-up:

  • Aaron Rieseberg – Basgitaar
  • Wim Sreppoc – Drums
  • Lennart Bossu – Gitaar
  • Levy Seynaeve – Gitaar

Links: