Eisregen – Abart

Twee redenen waren er om deze Eisregen te selecteren. Ten eerste het feit dat ik de nood voelde om eens een negatieve review te schrijven, ten tweede de naam van de plaat. In het verleden liet ik me danig negatief uit over het werk van deze Duitse band, die in 1995 het licht zag en naar mijn aanvoelen bijzonder matige gothic meloblack bracht. Door de jaren heen is er weinig veranderd aan het clowneske gezelschap, behalve dan dat sommigen van mijn collega’s er fan van werden (lees Leblos er even op na). Ik hield er een andere mening op na (Utter bagger). Album nummer zeventien (!) ondertussen. Een mens vraagt zich af waarom.

Groot is de verrassing wanneer blijkt dat het allemaal nog meevalt met het “ludieke” niveau op deze nieuwe plaat. Het eerste nummer van Abart blijkt een “aangenaam” luisterliedje te zijn, waarin een groep flagellanten verlangt naar het levenseinde. Het nummer wordt opgezegd, als een spreekbeurt, begeleid door een dark metal met blackmetaltrekjes. Fans van Gloomy Grim, Walg en Cradle of Filth kunnen dit wel aan denk ik, al zal dit toch meer voeding voor gothic-doom fans zijn. Het klinkt allemaal een stuk meer “au sérieux” en pretentieloos dan ik gewoon ben van deze Duitsers, dus daar gaat mijn negatieve review al meteen. Ich und mein Bolzenschussgerät schakelt een versnelling hoger en brengt gothic black met een snuif thrash en punkvibes. Abart, inderdaad, dat betekent zoveel als “verscheidenheid”. Daarna volgen een paar eentonige gothic/black nummers die veel te voorspelbaar zijn, deze keer gelukkig niet voorzien van theatrale toetsen of circusriedels. Een volgend hoogtepunt dient zich aan met het slepende nummer Schöner Sterben, waarin actieve euthanasie wordt aangeboden.

Jetzt zu geh’n ist gar nicht schlecht
Schön zu sterben ist dein gutes Recht
Lass dir nicht sagen, dass es anders ist
Dann sei ein schöner Tod – dir gewiss

Zo is het maar net.

Verder luisteren we eventueel ook een aantal keer naar het nummer Rasierfleisch, of het titelnummer (dat afklokt voor de minuutgrens), voor we helemaal in slaap vallen. Of toch niet, want er valt een tweede schijf uit de boxset, met daarop een drietal remixes van bestaande nummers. Social media wordt extra vervloekt met een elektro-laagje, maar de blijige deuntjes hebben bij mij in ieder geval het tegenovergestelde effect. Er blijven echter genoeg elementen over op dit Abart om af te ronden met een relatief mooie score.

Score:

74/100

Label:

Massacre Records, 2024

Tracklisting:

Disc 1
1. Am Abgrund
2. Ich und mein Bolzenschussgerät
3. Im blutroten Raum
4. Lebendköder
5. Dem Menschsein so fern
6. Schöner sterben
7. Hinterland
8. Rasierfleisch
9. Abart
10. Schmutzliebe
11. Totkörperkunst

Disc 2
1. Die Rückkehr der Elektro Hexe
2. Elektro Baba Yaga
3. 1000 tote Nutten 2024

Line-up:

  • Yantit – Gitaar, drums
  • M.Roth – Keel

Links: