Eisregen – Leblos

Er zijn van die woorden die in het Duits beter klinken dan in onze eigen taal. Eisregen vind ik zo’n woord. Het drukt iets kouds en onheilspellends uit en past daarmee en passant prima bij de muziek van dit Duitse gezelschap. De band bestaat dit jaar 25 jaar en is toe aan haar veertiende album. Leblos verschijnt in verschillende formats; daarover later meer.

De band en label typeren dit als Extreme Metal. Een predicaat waar je vele kanten mee op kunt. In het geval van Eisregen betekent het dat er in de wat rustigere nummers een stuwende, donkere ondertoon zit en in de fellere stampers fanatiek uit de hoek wordt gekomen. In de eerste categorie vinden we opener Ruhet Sanft en bijvoorbeeld Mein Leichenwerk. Dit nummer onderscheidt zich door een prachtige orkestratie met piano en viool, die in eerste instantie dwars over de muziek lijken te zijn gelegd, maar bij nadere beluistering wel degelijk iets toevoegen. Genieten in het kwadraat.

Wanneer Eisregen het tempo opvoert, ontstaat er iets wat tegen black metal aan schuurt maar ook wat deathmetalelementen in zich heeft. Neem een nummer als Erstschlag. Na een korte intro schiet Eisregen in dit nummer vol uit de startblokken en ontstaat er een licht chaotisch nummer met dito sfeer. Maar ook in een meer groovend nummer als Wangenrot komt Eisregen prima uit de verf. Leblos is daarmee een mooi gevarieerd album geworden en steekt met kop en schouders uit boven het gros van de releases die elke maand uitkomen. Tegen het eind van Leblos staat het beste nummer: Mutter Schneidet. Hierin wordt vrij grafisch verteld hoe een moeder haar man en de vader van haar kinderen aan stukken snijdt.

Zoals in de eerste alinea vermeld kan je bij aanschaf (doen hoor!) kiezen uit verschillende versies. Naast de reguliere cd met bonus e.p. (Die Räudigen Rennsteigrebellen) kan je kiezen voor een luxe LP-versie in meerdere kleuren of een luxe box set. Hierin zitten allerlei hebbedingetjes en kans op een zilveren of gouden ticket. Het zilveren ticket geeft recht op gratis entree tijdens een concert van de aankomende tour. Als je heel veel geluk hebt, vind je het gouden ticket en kan je tijdens alle concerten gratis naar binnen. Beproef je kansen. In het slechtste geval ben je de trotse bezitter van een uitstekende extreme metal cd.

Score:

90/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. Ruhet Sanft
 2. Pechschwarz
 3. Erstschlag
 4. 1000 Jahre Nacht
 5. Leblos
 6. Schlachtraum
 7. Atme Asche
 8. Mein Leichenwerk
 9. Wangenrot
 10. Mutter Schneidet
 11. Drauß Vom Häuten Komm’ Ich Her

Line-up:

 • Michael Roth – Zang, gitaar
 • Yantit – Drums, gitaar

Links: