Verikalpa – Tuomio

Wauw, bijna een uur aan losgeslagen Finse folkblack. Verikalpa gaat niet over één nacht ijs en laat op dit nieuwe album, met de titel Tuomio, een twaalftal epische nummers voorbij komen. De folkinvloeden horen we door het gebruik van wat vreemdsoortige klanken, wellicht uit het keyboard getoverd. Denk vooral aan Finntroll, maar ook aan wat noten van Korpiklaani. Prima, al heeft laatstgenoemde nooit echt volledig op mijn goedkeuring kunnen rekenen, waarschijnlijk door de net iets te opgewekte inslag. Dat valt op dit Tuomio dan gelukkig reuze mee. We horen wel de ritmische, drijvende melodieën, die eerder aanschuren tegen power metal dan tegen black, doch voegt de grove vocaal er genoeg peper aan toe. Althans voor mij voldoende om het serieus te nemen. In de recensie van het voorgaande Tunturihauta (2022) benoemde collega redacteur Dypfrys al de zeer getalenteerde keyboardspeler binnen dit gezelschap. Naast de andere prima musicerende bandleden, lost Jussi Sauvola de verwachtingen wederom ruimschoots in. Voor wat betreft de vocalen ben ik het wel eens met mijn collega: net iets meer afwisseling zou geen kwaad kunnen en dat is ook de mening die voor dit nieuwe album opgaat. Al hebben de vocalen hier ook voor geen moment aan overtuigingskracht verloren.

 
Het derde – en hier toegevoegde – nummer van deze schijf, Noijan sauna, noteer ik als eerste echte hoogtepunt. Mooie folk-melodieën met een bijna feestelijke inslag, worden afgewisseld met de nodige tragiek en gewelddadige passages. De songwriting is daarbij een pak gestructureerder dan het door mij vorig jaar gerecenseerde Rzeczpospolita van het uit Belarus afkomstige Synaxaria, edoch niet minder interessant. Door de vele accenten, tempowisselingen en de algehele sfeer blijft de plaat voor lange tijd sterk genoeg om te beluisteren en lichtjes hoofd te schudden. En net wanneer ik denk dat het album nu wel een beetje zal gaan inkakken, hakt de drummer er tijdens de opening van Hakkaa hakkaa op los met een felle blastbeatpartij. De spanning is volledig terug, mede ook door het overtuigende en beduidend tragere vervolg, waarbij de nadruk ligt op de vocalen en de melodische inslag. Uiteraard is het wachten op de volgende felle drumcapriolen, die het nummer een overtuigend stukje black geven. Nadien lijkt de band vast te houden aan dit momentum, want de nummers worden eigenlijk alleen maar sterker, met name qua impact.

Maat hauraan hautaa swingt best nog wel, maar is toch ook wel op een bezwerende manier gewelddadig van aard. De Finnen vergeten daarbij zeker niet om smaakvolle melodieën toe te voegen of uit te lichten. Sterk! En zo gaat Verikalpa richting het afsluitende en bliksemsnelle titelnummer verder. Hiermee heeft de band dan ook een fijne plaat uitgebracht, die vooral interessant is voor de liefhebbers van eerder genoemde bands. Al zou ik de traditionele melodische blackmetalfanaten een luisterbeurt geenszins ontraden!

Score:

86/100

Label:

Scarlet Records, 2024

Tracklisting:

  1. Arvon tuomari
  2. Laulava vainaja
  3. Noijan sauna
  4. Sammalsynti
  5. Tuhkakruunu
  6. Tulimerten taa
  7. Hakkaa hakkaa
  8. Maat hauraan hautaa
  9. Eksyneet
  10. Veritonttu
  11. Kaunan valta
  12. Tuomio

Line-up:

  • Jani Ikonen – Vocalen
  • Sami Ikonen – Gitaren
  • Janne Niva – Gitaren
  • Jussi Sauvola – Keyboards
  • Sami Knuutinen – Bas
  • Jari Huttunen – Drums

Links: