AlNamrood – EP

AlNamrood – EP
Shaytan Productions, 2008

Verandering van spijs doet eten. Breng dus met een gerust hart de Vikingoutfit naar de stomerij en zet het paard maar weer op stal. Wat ik nu voor me heb liggen wordt gecategoriseerd onder oriëntaalse black metal, uit Saoedi-Arabië nog wel. Dus dit drietal weet ongetwijfeld hoe ze muziek oriëntaals moeten kruiden. Het is de vraag hoe ze hun black metal in elkaar weten te zetten dat mij bijzonder nieuwsgierig maakt.

De EP klokt met vier nummers net aan de twintig minuten. Gelukkig is dit voldoende om een indruk te krijgen van de koers die de band op wil. Zoals ik verwachtte is de muziek doorspekt met Oosterse samples, maar buikdansen kan je er niet op, want het valt op een achtergrond van onvervalste ruisblack. Toegegeven, de samples zetten wel heel erg de toon en soms klinkt het toch net even te cheesy. Zonder dat blijft er ook wel een heel minimaal stukje black metal over. Maar ik geef ze het voordeel van de twijfel, want bij bijvoorbeeld het nummer Naqoos Alkhazar wordt er wel degelijk een duister sfeertje neergezet en zit ik stiekem te buikbangen.

Mijn voordeel van de twijfel krijgt dit drietal. Niet alleen omdat ik het lef toejuich om in een moeilijk land als Saoedi-Arabië metalmuziek te maken, maar ook omdat ze hun eigen folklore in het black metalgenre durven te verwerken oogst lof van mijn kant. Het is niet indrukwekkend genoeg om het paard, gehoornde helm en bijl in te wisselen voor een kameel, harem en kromzwaard, maar toch. Met de nodige oefening, materialen en steun kan een album best écht de moeite waard zijn. In de tussentijd snor ik alvast mijn Arabische woordenboek op om al die rare tekens in het cd-boekje te ontcijferen, want veel verder dan AlNamrood (een tyran die in zijn tijd verantwoordelijk was voor vele doden en in zichzelf de ‘God van alle creatie’ zag) kom ik niet.

AlNamrood cover
Tracklist:

  1. Azba’a Alnamrood
  2. Fe Zafraz Almouz
  3. Naqoos Alkhazar
  4. Youm Tusa’ar Nar Aljaheem

Line-up:

  • Mukadars – Vocalen
  • Ostron – Keyboard, drums
  • Mephisto – Gitaar, Bass, Drums

Links: