Behexen – By the Blessing of Satan

Behexen – By the Blessing of Satan
Woodcut Records, 2004

“By the Blessing of Satan” is het tweede volledige album van de Finse black metal band Behexen, na het debuut “Rituale Satanum” en 3 demo’s. Inmiddels heeft de band ook alweer een split LP uit met labelgenoot Horna en heb ik het idee dat deze promo erg laat bij ZwareMetalen terecht gekomen is. De black metal die geboden wordt is bij vlagen wel gaaf, maar in zijn geheel gezien is “By the Blessing of Satan” maar een middelmatig schijfje.

Behexen Blessing Satan

Behexen speelt hoog tempo black metal, en wisselt typische black metal riffs af met toegankelijker gestructureerd riffwerk, waarin de sfeer en emotie meteen verloren gaan. Voor mij dus duidelijk een persoonlijk minpunt. De aan Emperor herinnerende schelle vocalen worden afgewisseld met een vette semi-grunt, en het drumwerk mag er af en toe best wezen. De nummers zijn zo goed als allemaal erg lang, met een gemiddelde lengte tegen de 7 minuten aan. Het nummer “Black metal Baptism” is een regelrechte hint naar Mayhem’s “Freezing Moon”, en verder vang ik vaker hints op richting Marduk.

Ik zou Behexen aan kunnen raden aan fans van bands als Dark Funeral misschien, maar “By the Blessing of Satan” zal de doorgewinterde black metalhead waarschijnlijk teleurstellen.

Tracklist:

  1. By the Blessing of Satan
  2. Fist of the Satanist
  3. Sieluni Saatanan Vihasta Roihuten
  4. Celebration of christ’s Fall
  5. Black Metal Baptism
  6. Watchers of My Black Temple
  7. Under the Eye of Lord

Links: