Vimur – Triumphant Masters Of Fates

Amerikaanse black metal en dan nog uit het wat warmere zuiden, Atlanta (Georgia). Als dat maar goed komt. Triumphant Masters Of Fates is het tweede album van dit grimmig met speren afgebeelde viertal. Misschien moeten we deze kerels aan de grens met Mexico posteren! Even bellen met Mr. President!

Uada, gegroeid uit de grondvesten van Ceremonial Castings en Serpent Lord, is dan de eerste band die in me opkomt als ik het label ‘Amerikaanse black metal’ lees. Er zijn natuurlijk vele andere bands. Nochtans is Uada geen juiste vergelijking. Vimur speelt meer agressieve, robuuste black metal zonder al teveel melodische kanten. Volgens de biografie moeten we muzikaal meer in de richting van Dawn en Immortal denken en dat is correct. Ik zou daar ook Naglfar aan toevoegen. Als je dit alles hoort, weet je dat de voet grotendeels op de gaspedaal staat. Heerlijk!

Vanaf het eerste nummer ben je direct mee. Je wordt meegesleurd, getrokken en gezogen over smalle en gevaarlijke bergpassen doorheen mistige, koude landschappen terwijl regenbuien en onweer je om je oren kletsen en kletteren. Er wordt je weinig of geen rust gegund, behalve dan tijdens een kortdurend, instrumenteel intermezzo.

Ik vind het erg sterk hoe dit viertal de snelheid erin houdt en toch nummers weet te produceren die blijven hangen. Adversarial Impetus Ignition is zo’n donderslag. Strak uitgevoerde dubbele basdrumritmes worden afgewisseld met klassieke furieuze blastbeats. Denk daaroverheen een epische gitaarlijn en een door merg en been snijdende scream. Ook op Nuclear Desecration wordt alles en iedereen vakkundig verwoest en de nek omgewrongen. Heel het album is erg sterk opgebouwd. Met Our Dearest Hopes Lie Buried Here heb je de obligate ‘trage’ track op de juiste plaats, als voorlaatste.

Ik geef extra punten voor het artwork van Adam Burke, wat in de stijl van Kris Verwimp ligt. Deze laatste is eveneens verantwoordelijk voor het artwork van Uada, Ceremonial Castings en vele andere.

Niet zeveren, luisteren en kopen die hap! Al was het maar om dit viertal aan de grens met Mexico te zien staan met paint en speren!

Score:

85/100

Label:

Boris Records, 2019

Tracklisting:

1. Seditious Apertures
2. Consumed By The Source
3. Adversarial Impetus Ignition
4. Sulphurous Hallucinations Manifest
5. Nuclear Desecration
6. Our Dearest Hopes Lie Buried Here
7. Supreme Preemption Of The Lightless Empire

Line-up:

• Vaedis Eosphorus – Zang, gitaar
• Kiehül Hesperos – Basgitaar
• Ætheøs – Drums
• Australis – Gitaar

Links:

Vimur Facebook
Vimur Bandcamp
Boris Records Facebook