Interview met Huata

Interview met Huata

De vuiligheid droop er enige tijd geleden weer af met de laatste plaat van het Franse Huata. Duistere kelders met occulte rituelen en voorzien van beukende drones en een aparte mix van sludge, stoner en doom. Het levert zeker de nodige attributen om indruk te maken op de geestestoestand van menig luisteraar. Ze hebben sinds dit jaar een eerste langspeler uit, dus dat is hoog tijd voor enkele vragen rond de inhoud van deze band.

ec interview 1

Ik heb het gevoel dat Huata een behoorlijk verse mix brengt van verschillende elementen. Een obscure combinatie van stoner, sludge en doom. De enige band die ik kan noemen die me dat gevoel geeft is Ufomammut. Voelen andere mensen ook zo’n nieuwe type duisternis aan? En hoe zien jullie het zelf?

Wel, we weten niet echt wat andere mensen denken, maar het lijkt erop alsof ze toch een erg duistere atmosfeer aanvoelen in ons gebeuren. Het is grappig want, zelfs als we geïnspireerd zouden zijn door bands die toch niet zo ‘duister’ zijn zoals Electric Wizard, Bongzilla, Cathedral, Ocean Thief, Church of Misery, dan nog zoeken we naar een manier om onze muziek wat ouder te doen klinken in de stijl van Coven, Black Widow en Goblin. Ons doel blijft om het gevoel na te streven dat je krijgt bij vintage muziek, maar ook met een zeker krachtige en zware benadering.

Het nieuwe album is niet jullie eerste ritueel; ik zie dat jullie al twee eerdere uitgaven hebben. Is de essentie van de band veranderd doorheen de jaren? Wat is er anders in vergelijking met 2009?

Onze eerste demo is eigenlijk nooit echt uitgebracht, het ging meer om een allereerste stap. Inderdaad, als je de stijl van onze eerste EP Open The Gates of Shambhala zou vergelijken met ons album Atavist of Mann, dan vind je een grote evolutie terug. We namen de eerste EP maar met twee discipelen op, in vergelijking met de vier leden die nu terug te vinden zijn op Atavist of Mann. Ook hadden we niet verwacht dat we de eerste EP zouden uitgeven, het kwam eigenlijk neer op erg rauw materiaal dat meer een demo-kwaliteit had. Toen we net klaar waren met het opnemen van de EP ontdekten we echter dat er in de atmosfeer van die plaat iets ‘true’ weerklonk, eerlijk en esthetisch relevant. Sinds toen hielden we beter onze aandacht bij het pre-recording proces, vooral dan gericht op het geluid dat we rauw wilden houden, maar wel beluisterbaar en meer uitgebalanceerd als op de vuile eerste EP.

ec interview 1

Jullie houden ervan om deze trage, folterende horrorlandschappen te creëeren met jullie muziek. Vele mensen linken het wellicht met psychedelische toestanden als Electric Wizard. Wat is jullie mening over drugs en het effect ervan op het verstand wanneer je luistert naar deze muziek? Is het noodzakelijk of interessant om in de juiste toestand te komen voor Satan?

“Do what you will shall be the whole of the law” is onze mening over drugs… Maar we zullen nooit marijuana (of andere drugs) steunen zoals onder meer Electric Wizard, Weedeater of Bongzilla. Het gaat ‘m over de verhoogde toestand van de geest en iedereen heeft daarbij een eigen weg om die te bereiken; sommigen gebruiken drugs, anderen mediteren of doen het met kunst. De muziek zelf kan volstaan om je hierbij te helpen, en wat de weg ook zijn moge, het doel is om ons derde oog te openen. Huata kan absoluut die weg zijn!

Waar doelt de band op met Atavist of Mann? Het overkoepelende thema lijkt me duidelijk, maar waar richten jullie de spots precies op met dit album?

Voor ons betekent het ‘Atavism of Mann’ een link die we allemaal hebben met de oude westerse spirituele cultuur: we geloven dat er een zekere waarheid is achter elk voorchristelijk, westelijk ritueel, en het verbindt ons met een dieper verleden dat leidt naar een eeuwenoud gouden tijdperk, op een spirituele en wetenschappelijke manier dan. Alle oeroude afbeeldingen die we in middeleeuwse hekserij terug vinden, leiden tot een traditie die voort komt uit deze gouden eeuw. Die magische kracht verdwijnt echter meer en meer. Nu blijft er een onzinnige betekenis over van wat het geweest zou zijn, maar zoals sommige schrijvers (Robert Charroux, Piotr Phénix, Helena Blavatsky, etc.) denken wij dat er nog steeds een manier is om deze eeuwenoude kracht en al zijn voordelen op te roepen.

Ik vond ook wat smaakmakende scenes terug die jullie gebruikten voor dit album. Waren dit beelden die jullie opnamen voor Huata, of zochten jullie naar het juiste materiaal dat bij het thema van het album zou passen?

Die scenes komen uit wat oude films, zoals ‘The Demon’s Mask’ en ‘Simon, King of The Witches’, gewoon omdat het zo goed past bij de atmosfeer die we willen brengen. Langs de andere kant was het artwork van het album wel volledig gemaakt door ons. De foto’s werden gemaakt door Lucie Inland photography, en het volledige artwork werd gemaakt door Benjamin Moreau, onze basgoeroe. We willen echter nog verder gaan dan louter foto’s om uitdrukking te geven aan een ritueel dat met kosmische krachten omgaat.

Jullie staan op Black Mass Festival in Zweden in November. Treden jullie eigenlijk regelmatig op? Wat doen jullie on stage om vorm te geven aan jullie concept?

We zijn echt tevreden dat we kunnen spelen op het Arrosian Black Mass Festival, geloof me! Ze vertelden ons dat we moesten komen omdat ze er van overtuigd waren dat onze stoner/doom hun line-up aan black metal bands compleet zou maken. Het moet allemaal wat binnen esoterische proporties blijven.

We richten ons als band in de eerste plaats op de muziek, dat is al een pak werk. Maar je hebt een punt, we zijn inderdaad op zoek om meer ritueel in onze show te steken. Als we er de ruimte en tijd voor hebben om dit te doen dan zullen we zeker wat werken aan een diepere performance.

ec interview 1

Ook de samples aan het einde van Thee Imperial Wizard zijn schitterend om naar te luisteren op de cd. Echt ijzig materiaal! Spelen jullie die spookachtige zaken ook als jullie een show geven of houden jullie je gewoon bezig met de sludge, stoner en doom die op het album staat?

We hebben wel wat drone-stukken in onze setlist, dus we proberen dat wel te offeren aan onze aanbidders. Daarnaast is het niet mogelijk om het stuk waar je het over hebt ook te gaan gebruiken on stage met al die samples, gewoon omdat we het natuurlijk willen houden. We gebruiken die drone track echter wel om onze gig mee te beginnen, voor we het podium betreden. Op een dag kunnen we misschien eens ons best doen om het wat in elkaar te laten vloeien.

Ik weet niet precies hoe groot Black Mass Festival is, maar hebben jullie het liefst kleine clubs of grotere locaties?

ec interview 1

Maakt niet uit of ze groot of klein zijn, maar we hebben wel graag plaatsen waar we met volumeproblemen zitten, want we spelen luid. In een kleine club spelen maakt dat je dichter bij het publiek staat, een grote locatie maakt dan weer dat je een steviger geluid kan leveren. Maar het maakt eigenlijk niet uit hoe groot het podium eigenlijk is, als de omstandigheden maar goed zijn, wij ons amuseren en hopelijk het publiek ook.

Tot slot. Ik zag dat jullie nog een plek zochten om op te treden op 23 november in Denemarken. Dat is niet zo ver van Nederland, dus misschien kunnen jullie eens binnenspringen tijdens jullie trip?

Ja klopt, we zoeken nog een plek om te spelen in Zweden voor het eigenlijke festival omwille van financiële redenen. Nederland zou ook een leuke plek kunnen zijn, maar we zitten met het probleem dat we niet met de auto komen, maar met het vliegtuig. Het komt erop neer dat we het materiaal op die plek dan wel nodig hebben. Grote versterkers zoals die van Sunn O))): Matamp, zelfs Sound City of Sovtek materiaal is perfect.

We hebben al twee keer in Nederland en ook één keer in België gespeeld. Een schitterende ervaring en we zullen zeker op een dag nog eens terug komen, op zoek naar dat schitterende Bataafse publiek dat er stond en uiteraard die reuzen van Bitcho waar we binnenkort een split mee zullen opnemen.

Benieuwd wat dat zal worden! Tot één van de volgende zittingen in de Lage Landen dan!

Links: