20 jaar Zware Metalen, aflevering 3: ellende en tegenslag

Twintig jaar. Twintig jaar bestaat uw favoriete webzine gericht op de betere muziek. De grootste in het Nederlands taalgebied. Begonnen als hobbyproject van een ICT’er, uitgegroeid tot een multimediaal merk met twee miljoen paginaweergaven per jaar, 25.000 likes op Facebook, 3.000 volgers op Instagram en een succesvolle podcast. De ruim vijftig koppen tellende redactie zorgt elke dag weer voor nieuwsberichten, reviews, concertverslagen en interviews en geeft kaartjes weg voor concerten in de kleinste zalen tot de grootste velden. In deze rubriek blikken we elke week in 2020 terug op onze geschiedenis.

Aflevering 3: ellende en tegenslag

Rondstruinen in de archieven van Zware Metalen is ook terugkijken op bijzondere gebeurtenissen binnen onze geliefde muziekstijl. Na leuke berichten, zoals de eerste review en het eerste concertverslag, is er in 2001 ook aandacht voor minder leuke zaken. Evil Chuck Schuldiner van Death en Control Denied vecht in mei al twee jaar tegen een hersentumor en omdat het Amerikaanse zorgsysteem toen ook al verrrot was, werd er een inzamelingsactie gestart door Hammerheart America. Geld overmaken was nog niet zo eenvoudig: er moest eerst gemaild of gebeld worden. Uiteindelijk mocht het allemaal niet baten: Schuldiner stierf 13 december 2001.

Minder heftig: Iced Earth laat de fans in Europa in de steek als de band wordt gevraagd door de Verenigde Staten te touren in het kielzog van Judas Priest. In Nederland stopt deathmetalband Altar ermee:

Blaster666 had ons via de newssubmit het volgende te melden.:

Altar harstikke dood, eerst sjoerd eruit geflikkerd, daarna Kelder eruit geflikkerd, toen maar besloten er helemaal mee te stoppen!!!!

Wat er echt van waar is weet ik niet dus houd er verlopig maar op dat het een gerucht is. Maar als het waar is dan is dat een grote aderlating voor de nederlandse death-metal scene .

Als we meer weten dan laten we het je weten.

UPDATE 13-09-2001
Het is nu officiëel. Altar bestaat niet meer. Na het opstappen van Edwin Kelder hebben Marcel Verdurmen, Richard Ludwig en Nils Vos toch maar besloten het bijltje erbij neer te gooien.

Inmiddels heeft het originele Altar alweer optredens gegeven en maakt Marcel Verdurmen een doorstart onder naam AlterEgo. Metallica-voorman James Hetfield ging weer eens een kliniek in om zich van zijn alcoholverslaving af te laten helpen. Het inspireerde Zware Metalen tot de woordspeling James *Hips*field. Ozzy Osbourne liep overigens een week rond met een gebroken been.

2001 was natuurlijk ook het jaar van de aanslagen in de Verenigde Staten. Pantera zegde daarvoor deelname aan het rondreizende circus Tattoo the Planet af. Zware Metalen schreef er een bericht over, maar de inhoud is helaas verloren gegaan. De band is nooit meer op pad geweest: nog datzelfde jaar werd er een pauze ingelast en in 2003 werd definitief de stekker eruit getrokken. Ook Static-X bleef thuis. In de Brabanthallen in Den Bosch stonden dat jaar wel op het programma: Slayer, Cradle of Filth, Biohazard, Moonspell en Napalm Death.

Slayer maakte dus wél de oversteek naar Europa en dat had een reden. De band had de pech dat juist op 11 september God Hates Us All werd uitgebracht, het negende album van de Amerikanen. Zware Metalen schrijft een review per nummer en doet dat op de dan nog gebruikelijke manier: zonder al te veel inhoud of eindredactie:

‘Darkness of Christ’ begint met een hapering maar dat lijkt maar zo. Vage intro met een hoop tekst die ik niet versta.

‘Bloodline’ is het nummer wat ik het beste vind. Maar dat vond ik al vanaf de promo. Het introtje wordt gevolgd door een iets heftigere Slayer dan dat ze vroeger waren. ‘I’ll kill you in your dreams tonight.’ (en nee, dit is geen link)

Met ‘Payback’ wordt er weer flink wat snelheid ingezet. En het einde vertelt wat je bent: ‘You’re fucking shit!’ (ook alweer geen link)

Zoals met alle slayer cds blijft ook deze weer tijden in de speler hangen.

Het was niet alleen maar kommer en kwel in 2001, er was ook goed nieuws! Over de nieuwe zanger van Arch Enemy bijvoorbeeld:

Nieuwe zanger Arch Enemy is een vrouw …

… en haar naam is Angela Gossow. Er gingen al een tijdje enkele geruchten de ronde dat een vrouw de vocals voor haar rekening zou nemen, maar nu is het ook bevestigd.

En als ik de mp3’s luister die ze op de site gezet hebben moet ik concluderen dat ze haar mannetje staat. Wat een strot . Als dit geen emancipatie is dan weet ik het niet meer.

Lees ook de vorige aflevering van deze rubriek.