Twilightning – Swinelords

Twilightning – Swinelords
Spinefarm Records/Bertus, 2007

Het Finse Twilightning debuteerde in 2003 met het uitstekende album Delirium Veil, waarop de band de luisteraar plezierde met een verzameling pakkende songs in het Stratovarius/Edguy-straatje. Opvolger Plague-House Puppet Show beviel mij een stuk minder, waardoor ik hoopte dat de band zich zou revancheren met Swinelords, maar helaas … .

De band is op deze nieuwe plaat alleen maar verder afgeweken van het geluid van het debuutalbum. Da’s op zichzelf nog niet eens een probleem, maar in de zoektocht naar een eigen smoel zijn de Finnen verdwaald in een moeras waaruit het moeilijk ontsnappen lijkt. Zanger Heikki klinkt de ene keer geforceerd als (een verkouden) James LaBrie, om later het geluid van Sebastian Bach te benaderen. Muzikaal klinkt het album minstens zo onsamenhangend. Na een (prima) start met Isolation Shell, waarin een sterk staaltje ritmiek, raken we de weg kwijt en komen we onderweg bijvoorbeeld Vengeance tegen in The Gun en worden de randen van de popmuziek verkend in Wounded & Withdrawn. Kortom, van een herkenbare lijn is geen sprake en de band springt van de hak op de tak.

Samenvattend kunnen we stellen dat Swinelords weliswaar geen slechte plaat is, maar door z’n onevenwichtigheid gedoemd is tot een bestaan in de grijze middenmoot. Jammer, deze band heeft namelijk veel meer in huis dan het laat horen. Ben je desondanks toch nieuwsgierig geworden naar Twilightning dan raad ik je aan Delirium Veil eens te checken.

Tracklist:
Twilightning - Swinelords

  1. Isolation Shell
  2. SwineLord
  3. Reflection of the Cuckoo
  4. Vice Jesus
  5. Pimps, Witches, Thieves & Bitches
  6. The Gun
  7. Not a Word
  8. Consume Gap
  9. With the Flow
  10. Wounded & Withdrawn

Line-up:

  • Heikki Pöyhiä – Vocals
  • Tommi Sartanen – Guitars
  • Ville Wallenius – Guitars
  • Jussi Kainulainen – Bass
  • Juha Leskinen – Drums

Links: