Elitist – Reshape Reason

Elitist – Reshape Reason
The Anti Campaign, 2012

Neen, dit is niet de Amerikaanse sludge/crust/lompe metalband. Dit Elitist is een populaire en grote vis in de djentvijver. Hun debuutplaat Reshape Reason doet het bijzonder goed in Amerika, het Oude Continent Europa loopt niet meteen zo warm.

Elitist kiest resoluut voor een enorm kortgeknipte technische productie om haar kundigheid in de verf te zetten. Typisch djent natuurlijk, maar hier grenst het tegen het puur machinale. Polyritmische sequenties volgen kort op elkaar, met een onderliggende effecten op de tweede/derde gitaarlijn of een synth/piano om enige hechting te voorzien. De nummers zitten volgestouwd met technische gitaarhoogstandjes die trouwens behoorlijk hard staan in vergelijking met de rest van de muziek. Dat zorgt er samen met het gebrek aan organische klanken voor dat er weinig chemie plaatsvindt; het is te theoretisch en steriel.

Bij een dergelijke “moderne” plaat maak ik mij altijd de bedenking of ze live ook zo klinken. Ik durf het hardop te betwijfelen. Virtuele metalliefhebbers doen maar wat ze niet laten kunnen.

Tracklisting:
Elitist - Album

  1. Unto The Sun
  2. Square And Compass
  3. Time Stands Still
  4. Reshape Reason
  5. Equinox
  6. Life Lost
  7. Transmutation
  8. Scared Geometry
  9. Lucid Dream
  10. Trace The Sky

Line-up:

  • Chris Balay – Vocals
  • Julian Rodriguez – Guitar
  • Mike Danese – Bass
  • Ben Kazenoff – Drums

Links: