The Green River Burial – Seperate & Coalesce

The Green River Burial – Seperate & Coalesce
Bastardized Recordings, 2012

The Green River Burial is een Duitse deathcoreformatie. Hun laatste wapenfeit, een EP uit 2010: Means to an End, was niet veel soeps. Gelukkig hebben deze heren ondertussen al een lange weg afgelegd. Hun eerste langspeler, Seperate & Coalesce, ligt nu in de rekken.

Met Means to an End heeft deze band indertijd niets bewezen. De productie liet te wensen over en ook muzikaal raakte dat boeltje kant noch wal. Ze moeten toch wel iets juist gedaan hebben, want Bastardized Recordings gaf deze jongens een platencontract en hun debuut lijkt er al meer op. We krijgen deathcore voorgeschoteld die door zijn dynamiek als hapklare brokken naar binnen gaat. De jongens hebben hun stijl en afwerking flink wat bijgeschaafd, waardoor het geheel muzikaal mooi geordend overkomt. Hier en daar krijgen we een kort intermezzo onder het mom van een sample uit de serie Dexter (Bullsharks), een sequentie uit een speech van Martin Luther King of de aloude akoestische intro. De subtiele toepassing van enkele groove elementen, zonder te gaan overdrijven, zorgt voor een catchy element. Voeg dit samen met meerdere degelijke krakers (Loose Lips, The Big Rip) en we krijgen een zeer deugdelijk schijfje.

The Green River Burial moet toch even op de vingers getikt worden. Het zeer experimentele L. Tranger bevat degelijke breakdowns maar wat die dubstep-intermezzo daarin te zoeken heeft is voor mij een raadsel. Ook het stukje Duitse rap in Reinvent The Real lijkt compleet misplaats en kan dus ook tellen als sfeerbreker op deze plaat. Het voornoemde nummer verdient dan wel weer een pluim voor de Tyler Durden (Fight Club) -speech die dit schijfje afsluit. Respect.

Seperate & Coalesce is een sterk staaltje deathcore geworden. Het doet deugd om te horen dat niet iedereen binnen het genre ten onder gaat aan het overdadig gebruik van zinloze, eindeloze breakdowns. The Green River Burial is een band die met deze eerste langspeler zijn strepen heeft verdiend.

Tracklisting:

The Green River Burial - Seperate & Coalesce

  1. Cold Sweat
  2. No Tomorrow…
  3. Colossus
  4. Loose Lips
  5. The Big Rip
  6. Bullsharks
  7. Sink Ships
  8. Matriarch Utopia
  9. L. Tranger
  10. The I Am
  11. Reinvent The Real

Line-up:

  • Mert – Vocalen
  • Moritz – Gitaar
  • Phil – Gitaar
  • Tom – Drum

Links: