Abraham – The Serpent the Prophet and the Whore

Abraham – The Serpent the Prophet and the Whore
Pelagic Records, 2012

An Eye of the Universe (2011) van het Zwitserse Abraham werd op veel plekken positief ontvangen, met verwijzingen naar onder andere Cult of Luna, Isis en The Ocean. Grotendeels was dat terecht, de plaat kwam op meerdere gebieden dicht in de buurt van de grote voorbeelden. Men zit ook al een beetje in het wereldje: de gitarist speelt ook in Kruger, en men staat onder contract bij het aan The Ocean verbonden Pelagic-label.

De opvolger van dat album, The Serpent, The Prophet & The Whore is een vergelijkbare Celeste-achtige platwalsbehandeling die totaal geen probleem heeft met de wat hogere tempo’s, waardoor men soms ook wat aan Intronaut doet denken. De specialiteiten zijn massieve geluidsmuren, een slepend geluid (zelfs op de hoogste tempo’s) en een The Ocean-achtige (lees: grootse, kille) sfeer. De nog dikkere productie benadrukt hoe dicht de geluidsmassa is die deze heren neerzetten. Dat je meer dan eerst als Celeste klinkt is ergens natuurlijk wel een compliment, maar persoonlijk vond ik de net iets vlakkere, wat meer uitgebalanceerde mix van An Eye on the Universe net iets beter bij de band passen.

Maar goed, zulk soort dingen zullen toch altijd van persoonlijke smaak af blijven hangen. Dit tweede Abraham-album is hoe dan ook een sterk album, en een aanrader voor liefhebbers van deze bepaalde soort sludge, postmetal, posthardcore, of hoe men het ook wil noemen. Ik weet het niet, ik zou het simpelweg beschrijven als een mix tussen The Ocean, Pelican en Celeste, maar dan een die een beetje zoals Kruger of Intronaut flink op het gaspedaal durft te trappen. Heb je als liefhebber van dit vaag gedefinieerde genre nog nooit van deze band gehoord, geef het dan minimaal even een kans. Grote kans dat je blijft hangen.

Tracklisting:
Abraham - The Serpent the Prophet and the Whore

  1. Start With A Heartbeat
  2. Man The Serpent
  3. The Great Dismemberment
  4. New King, Dark Prophet
  5. This Is Not A Dead Man, Yet
  6. Cascasses
  7. The Chymical Fiancé
  8. Dawn

Line-up:

  • Schlagmeister – Vocals
  • Jakkob Wierdmann – Guitars
  • Mat Axwielder – Guitars
  • Verde DiCabillo – Bass
  • Renzo Tornado Especial – Vocals, keys
  • David Burzum – Drums

Links: