Funeral Whore – Step Into Damnation

Funeral Whore – Step Into Damnation
Chaos Records, 2012

Naast enkele andere landen doet Nederland het sinds jaar en dag ook goed op het gebied van old school death metal. De rechtlijnige en louter brute zijtak van het doodse genre kent enkele vaderlandse toppers en vele kleinere bands die uiterst gedreven hun bak met sterk in de ouderwetse grond gewortelde metal aan de man (of vrouw) brengen. Funeral Whore behoort tot de kleineren in ons land, maar na een handvol demo/EP-materiaal komt nu de eerste langspeler genaamd Step Into Damnation uit het graf gekropen. En die mag er zeker wezen!

Liefhebbers van vernieuwende fratsen en tegendraadse capriolen hebben deze recensie allang weggeklikt, het zijn slechts de verweerde doodsknarren die hier blijven hangen. Funeral Whore kent invloeden uit het Zweedse death metal-landschap wat eigenlijk continu te horen is aan zowel de lompe grooves die veelvuldig voorbijkomen, als het uptempo materiaal dat doet denken aan die welbekende stoomwals die maar niet lijkt te stoppen. Obidience en Buried in Hell zijn van die laatste categorie perfecte voorbeelden, de tracks rollen maar door, lekker. Productie en geluid staan mooi parallel aan de inhoud, al had ik liever gehad dat de zware grunt van frontman Roy ietsje harder in het geheel naar voren was gekomen. Uiteindelijk gaat het hier om materiaal dat met een gepolijste sound zijn charme compleet was verloren, dus een echt minpunt is het niet te noemen.

funeralwhore

Dit kwartet krijgt het voor elkaar om een uitgekauwd genre op heerlijke wijze fris op te dienen. De door de band uitgesproken woorden “fresh from the grave”, die deze plaat betreffen, zijn dan ook zeer toepasselijk te noemen. In tempo en arrangement wordt ruim voldoende gevarieerd en voor de rest is dit gewoon pint in de hand en beuken voor het vaderland.

Tracklisting:
Funeral Whore - Step Into Damnation

  1. Eternal Genocide
  2. Wasteland of Corpses
  3. Obidience
  4. Camp Blood
  5. El Salvador Death Squad
  6. Step Into Damnation
  7. The Bitch Died
  8. Pierce My Flesh
  9. Threesome
  10. Failure of the Sacrifice
  11. Buried In Hell

Line-up:

  • Roy – Guitar, Vocals
  • Kellie – Guitar
  • Tim – Bass
  • Olle – Drums

Links: