The Destiny Program – Gathas

The Destiny Program – Gathas
Bastardized Recordings, 2010

Subversive Blueprint, plaat nummer drie van het Duitse The Destiny Program, werd destijds maar matig onthaald door mijn collega. Hij vertelde dat de band een aardig gevarieerd werkje had gemaakt, maar dat het album niet spannend genoeg was. Het ene oor in, het andere oor uit. We zijn nu drie jaar verder en onze Duitsers zijn terug met een nieuwe plaat, Gathas. Hebben ze van hun fouten geleerd?

Ja. Naar mijn mening wel. Gathas is geen snelle hap. De plaat duurt een klein uurtje en heeft daarom iets episch. ‘Episch’, onthoud dat woord. The Destiny Program zet een soort metalcore op poten met een epische (voila) sfeer, vooral verkregen door de naar post-rock neigende stukken verweven door de muziek. De band staat klaar om hard te beuken, maar toont meer te doen door sfeer te scheppen met intensere instrumentale passages. Ook de zanger, die over het algemeen goed doorbrult, laat met momenten stukken cleane zang horen om het allemaal nog net iets intenser te maken. Je wordt van breakdown naar ingehouden instrumentaal ‘getokkel’ getrokken, veelal binnen hetzelfde nummer.

Favoriete nummers kan ik hier niet aanduiden (hoewel, misschien The Current Horizon) want de plaat komt het beste tot zijn recht als een geheel. Gewoon cd in de speler proppen en alles op je laten afkomen. Een typisch geval van ‘love it or hate it’, maar krachtig klinkt het alleszins.

Tracklisting:

    thedestinyprogram - gathas

  1. Spenta Mainyu
  2. Avesta
  3. Plagiarism Commission
  4. Through the Progressive Line
  5. Road to a Recend Passage
  6. Our Notional Possession
  7. Trivial Commodity
  8. The Current Horizon
  9. Convention and Predictability
  10. The Illicit Sound
  11. Liars Poker
  12. Children of the Earth
  13. Yasna
  14. The Blackwater
  15. Angra Mainyu

Line-up:

  • Johannes Formella – vocalen
  • Sebastian Formella – gitaar
  • Sascha Bath-Ahmer – bas
  • Christian Bass – drum

Links: