Fear of Domination – Call of Schizophrenia

Fear of Domination – Call of Schizophrenia
Osasto-A, 2009

Industrial metal staat tegenwoordig haast garant voor ‘gaye’ toestanden à la Deathstars of cheesy en puberale poppy Gothenborg-rip-offs à la Sonic Syndicate. Jammer, want ik hou wel van het genre. Fear of Domination is een nieuw geval. Ze komen uit Finland, en hebben blijkbaar geen ervaring.

En dat laatste is maar goed ook. Met een lekker drumritme wordt de cybermetal ingezet. Lekker staccato en ondersteund door alienkeys (denk Raunchy). De gelijkenissen met The Kovenant en Deathstars zijn overduidelijk daar, maar het kan mij geen reet schelen. De nummers zijn zo glad als verse haring en behouden tot een duistere bitterheid en bruut totalitarisme. Industriële metal van de betere soort, anno 2009.

Waarbij Fear of Domination verder aan respect wint, is het feit dat het tempo regelmatig de hoogte ingaat. ‘Zonariaanse’ blastpartijen worden aangelengd met catchy Zweedse melodeath en melothrash-melodieën, en Fins/Deense popmetal-synths. En weet je wat? Het klinkt geslaagd.

Deze industriële band heeft betrekkelijk veel death en black metal-invloeden, maar blijft over het algemeen bekeken mainstream. Ik hoop dan ook voor de band dat ze verder gaan op dit elan en vele zieltjes voor zich kunnen winnen. Top! Check die MySpace.

Tracklisting:
fod

  1. Fear Of Domination
  2. Mistake in Evolution
  3. Clown Industry
  4. Synthetic Paradise
  5. Punish Y.S.
  6. Intact Girl
  7. Perfect World
  8. Call of Schizophrenia
  9. Theatre
  10. Fear Of Domination – MC Raaka Pee-Dominator-remix

Line-up:

  • Saku Solin – Vocals
  • Lauri Ojanen – Bass
  • Jan-Erik Kari – Guitars
  • Johannes Niemi – Lead Guitars
  • Jaakko Arteli – Drums, Backing Vocals
  • Niina Telén – Keyboards, Backing Vocals

Links: