Operatika – The Calling

Operatika – The Calling
Scarlet Records, 2008

Nightwish, Edenbridge, Epica, je kent het lijstje wel en bent in staat deze aan te vullen. Nieuwe aanwinst in het nog altijd gestaag langer wordende rijtje female fronted metalbands is het Amerikaanse Operatika, wat qua geluid ongeveer zo Amerikaans klinkt als een Volkswagen.

Op het debuut The Calling heeft de band rond Symphony X-bassist Michael Lepond en zangeres Slava Popova (een in Amerika heel normale naam) de vaart er goed inzitten. Het tempo ligt, met name aan het begin van de cd, erg hoog, waarbij de snelheid van opener Gladiator bijna belachelijk is. Popova is goed bij stem en irriteert eigenlijk nergens, en de band bestaat uit een aantal behoorlijk vakkundige lieden. Muzikaal zit het met Operatika ook wel snor. Het grensgebied tussen eerder genoemde bands en het progressieve element van Symphony X wordt opgezocht en dat is een combinatie die overtuigend is uitgevoerd. Wel moet gezegd worden dat de band duidelijk het best functioneert wanneer de songs snel zijn en vol zitten met de nodige muzikale krachtpatserij. Mid-tempo songs als Dark Horizon bijvoorbeeld, hoewel nergens slecht, werken bij lange na niet zo goed als een Life Saving Flame, het snelle Last Quest of het vette titelnummer.

Al met al is The Calling een overtuigend debuut geworden. De individuele muzikanten weten hoorbaar van wanten, aan de productie schort het niet en ook het materiaal is bijzonder aardig. Of Operatika op kan boksen tegen de moordende concurrentie blijft vooralsnog de vraag, maar een eerste stap is met verve gezet.

Tracklisting:

    Operatika - The Calling

  1. Intro
  2. Gladiator
  3. Tears Of The Sun
  4. Dark Horizon
  5. Ice Queen
  6. Life Saving Flame
  7. No. 3/23 In A Minor
  8. Mask In The Mirror
  9. Secrets Of The Past
  10. The Storm
  11. The Calling
  12. Last Quest

Line-up:

  • Slava Popova – zang
  • Bill Visser – gitaar
  • Michael Lepond – bas
  • Yuri Liakhovitch – drums
  • Anna Dok – keyboards

Links: