Bitter Hærvest – Amaethon weeps and turns away

[b]Bitter Hærvest – Amaethon weeps and turns away[/b]

Een grote groep mensen heeft kennisgemaakt met de melodische doom/deathmetal muziek van het Enschedese Bitter Hærvest op het ZwareMetalen Festival op 27 april in ATAK. Ik heb ze helaas niet zien spelen, maar maakte kennis met de bandleden tijdens het verkopen van hun demo Amaethon weeps and turns away.

Amaethon weeps and turns away bevat vier heel verschillende nummers. Het nummer Black Melody begint met een akoestisch klinkende gitaar, daarna valt de band in met een pakkend keyboardlijntje en een stevige grunt. Het nummer wisselt rustige en snellere stukjes af en blijft pakkend. Aan het begin van het tweede nummer Goth Times hoor je een stukje tekst (Nederlands gesproken) declameren. Een basgitaar speelt er doorheen met korte stukjes geluid en dan weer stilte, waarna het nummer steviger wordt. De zang is afwisselend, met halverwege het nummer weer een stukje gesproken tekst.

Het nummer Lawrence of Arabia is mijn persoonlijke favoriet. Het begint een beetje bombastisch met paukenslagen en een wat Arabisch aandoend melodietje. De rest van het nummer wisselt vlotte stukjes (met gruntzang) af met rustigere stukjes waar weer duidelijk Arabische invloeden te horen zijn. Het laatste nummer Out of the Dark is weer totaal anders. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kerkorgel. De zang begint als een soort half gesproken clean gedeelte, afgewisseld met grunts en een enkele scream.

Al met al een afwisselend geheel, naar mijn idee een prima demo!