Radioshow | Dood & Verderf: April

De maandelijkse radioshow Dood & Verderf, die gehouden wordt bij het Rotterdamse Operator Radio, heeft weer een nieuwe uitzending voor jullie klaar staan! Eerst nog een commerciële mededeling: de shirts van de radioshow (met logo ontworpen door Nozzman, zie hierboven) zijn nog maar heel even te bestellen. In de podcast van april 2019 hoor je alles over het eindelijk uitgebrachte Syntheosis van Waste Of Space Orchestra, Tilburgse death metal, Hecate Enthroned in de Baroeg en… het item ‘Zwaar Aanbevolen’, waarin de redactie van Zware Metalen een unieke speelsuggestie naar voren schuift.

Ditmaal kiezen we voor het gemakkelijk over de tong rollende De Oanstjit Ta Hjar Ûngerjuchtichheit, afkomstig van de demo van Ûngrûn. Met tapelabel Tartarus Records en leden van Verwoed, Dool, Lugubre en Kjeld zit je altijd gebakken, en dat is met deze trotse black metal uit Friesland dus ook het geval. Blackmetalkenner Bart liet het zich smaken:

Het “Fries” staat centraal op deze release, en dat gaat veel verder dan het taalkundige. Neen, Fries is een cultuur, een geldingsdrang te midden van de eindigheid van het bestaan en de tegenstand van anderen. Een erfenis van Friese legendes en mythen, die het best overgedragen wordt vanuit Oudfriese vertalingen van runen. Ûngrûn vertelt over de mythen rond het ontstaan van Frisia, verteld in de taal die wordt gebruikt in de Oera Linda (een verzameling van oude legenden). De mythologische melancholie en het verlangen naar ‘iets overstijgends’, naar meer dan wat we zien binnen onze realiteit, is in deze nummers verwerkt. Black metal, vermengd met het gevoel van door wind bewogen velden en troebel water, de taal van verzet en het bestaan.”

De podcast beluisteren doe je hieronder, en meelezen met het programma doe je hier.

 

Geen zin in al dat gewauwel en wil je alleen maar naar muziek luisteren? Dat doe je in de Spotify playlist:

 

Links: