Zware Aanbevelingen voor Le Guess Who? 2019

Het ontdekfestival Le Guess Who? staat weer voor de deur: van donderdag 7 november tot en met zondag 10 november zal Utrecht met haar vele concertlocaties ondergedompeld worden in de meest eclectische uithoeken van het muzikale landschap. De wat hardere subgenres worden uiteraard ook belicht tijdens dit festival, maar met zoveel geboekte bands, vertegenwoordigde genres en uiteenliggende locaties kan het programma wat lastig te navigeren zijn. Daarom heeft Zware Metalen de imposante festivalposter doorzocht en een route door het duizelingwekkende tijdschema uitgestippeld.

 

Caspar Brötzmann Massaker, Godflesh, Earth, Zonal (donderdag 9 november, TivoliVredenburg Ronda, 20:15-02:20)

Op de openingsdag van Le Guess Who? 2019 is het meteen raak in de Ronda-zaal van TivoliVredenburg. Curator Kevin Richard Martin zet hier een dijk van een line-up neer, terwijl Roadburn-directeur Walter Hoeijmakers tussen de bedrijven door plaatjes draait. In het onlangs verschenen interview met de eigenzinnige curator hebben we al uitvoerig stil gestaan bij de totstandkoming van deze concertavond, maar een greep uit onze recensies van afgelopen Roadburn-edities is een verdere onderstreping van de gewichtigheid van deze programmering. Zo stuwde de beheerste gastgitarist Caspar Brötzmann eerder dit jaar in de slotfase van Sumac met een onweerstaanbare nonchalance de afsluitende improvisatie tot een ondraaglijk snerpende kakofonie. Het afsluitende optreden van Godflesh bleek in 2018 een verpulverende die het hoofdpodium wist te reduceren tot een smeulende hoop, terwijl Zonal met Moor Mother een dag later een duistere esthetiek bracht die je steeds dieper in het konijnengat trekt door de diepste basgroeven.

 

Träd, Gräs och Stenar (vrijdag 8 november, De Helling, 19:40-20:40) en Mythic Sunship (vrijdag 8 november, De Helling, 01:20-02:10)

Op de vrijdag is De Helling de plaats der verhandeling die onze voorkeur geniet. Vergeet niet een rantsoen verdovende middelen mee te nemen, want het zal er geestverruimend aan toe gaan. Na het avondeten zal Träden de in 2012 overleden bandleider van Träd, Gräs och Stenar – Thomas Mera Gartz – herinneren met een progrockoptreden dat de legendarische status van de Zweedse band opnieuw bevestigt. De jam rock van Mythic Sunship zal vervolgens een dampend en uitgesponnen psychfestijn lanceren. Het kwaliteitskeurmerk van El Paraiso Records staat op de albums van deze band, en dat is reden genoeg om in De Helling aanwezig te zijn.

 

Moon Duo (zaterdag 9 november, TivoliVredenburg Ronda, 20:45-21:55), Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. (zaterdag 9 november, De Nijverheid, 00:00-01:15) en Mythic Sunship Astral Family (zaterdag 9 november, EKKO, 00:45-01:45)

Als je na de vrijdag in De Helling nog niet door je roesmiddelen heen bent, krijg je op zaterdag 9 november nog een aantal keer de kans om ze op te maken. Curator Moon Duo is dan wellicht iets te zoetsappig en aangenaam spacend, maar het onlangs verschenen Stars Are The Light beschikt ook over een elektronisch ingegeven, krauterige drift die ontzettend opzwepend en aanstekelijk werkt. Helaas drijft de overlap tussen Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. en Mythic Sunship Astral Family tot nuchterheid. Enerzijds zal Black Sabbath door de Japanse psychlegende Acid Mothers Temple geëerd worden met uitgesponnen jams, zware riffs, latex rokjes en trippy atmosferen, anderzijds zal het hierboven besproken Mythic Sunship een eenmalige ruimtereis met sitartieste Ami Dang verzorgen. Waar je ook voor kiest, succes is gegarandeerd.

 

Petbrick (zaterdag 9 november, TivoliVredenburg Pandora, 02:10-03:00)

In het TivoliVredenburg-complex is er laat op de avond ook nog een hoop te beleven. De held Igor Cavalera (die wij uiteraard kennen van Sepultura en Cavalera Conspiracy) heeft namelijk een nieuw project waarop hij zijn primale, stuwende drumritmes uit Brazilië in elektronische vorm kan botvieren. De eerder dit jaar verschenen debuutplaat I komt even abrasief als Igorrr of Street Sects uit de hoek en laat zien dat Igor Cavalera na al die jaren in creatief opzicht nog steeds niet uitgespeeld is. Als je na drie lange festivaldagen nog niet kapot was, ben je dat om drie uur ‘s nachts na Petbrick zeker wel.

 

Prison Religion (zondag 10 november, EKKO, 15:00-15:45) en Föllakzoid (zondag 10 november, TivoliVredenburg Pandora, 23:40-00:30)

In de staart van Le Guess Who 2019? kunnen we natuurlijk Tropical Fuck Storm aanraden, maar hierboven hebben we al genoeg psychedelische bands getipt. De organisatie heeft duidelijk voor ogen dat de afsluiting van deze editie een nare wordt. Neem bijvoorbeeld het vroeg in EKKO spelende Prison Religion. Dit is onze eerste kennismaking met subsubsubgenres als trap metal, deconstructed club en post-industrial, maar vreemd genoeg vallen de puzzelstukjes na het lezen ervan op hun plaats. Een evenveel hardcorige als hiphoppende schreeuw wordt over repetitief ruizende drums en zwerende bassen gelegd. Deze verontrustende en onaangename experimentatie maakt de reputatie van het festival helemaal waar. Vervolgens houdt de Chileense krautrockband Föllakzoid de elektronische sfeer vast. Het eerder dit jaar uitgebrachte I beukt namelijk als de strengste techno uit Duitsland, maar kleedt de stilte rond de militante basdrums aan met ruimtelijke en esoterische klanken. Wegdromen en tegelijkertijd op je laatste tandvlees stampen tijdens deze festivalafsluiter is dus het devies.

 

Le Guess Who? is een eclectisch en vierdaags festival dat zich van 7 tot en met 10 november door heel Utrecht afspeelt. Zowel dagkaarten als combitickets zijn nog te koop via de festivalwebsite.

Links: