Vinnie Paul Abbott: hard slaan is ook een kunst

Het is deze week precies twee jaar geleden dat Vinnie Paul Abbott overleed. Hij werd bekend als de drummer en medestichter van de legendarische band Pantera. Nadien speelde hij ook nog bij Damageplan en Hellyeah. Reden genoeg voor Zware Metalen om deze vriendelijke reus even in de spotlights te plaatsen.

Vincent Paul Abbott wordt geboren in Abilene, Texas op 11 maart 1964. Over zijn jeugd wilde hij nooit veel kwijt, behalve dat hij een degelijke opleiding tot tuba-speler heeft gekregen. Omdat daar totaal geen toekomst in zat kreeg hij van zijn vader een eerste drumstel. Samen met Rex Brown (Pantera, Kill Devil Kill, Down) speelt hij in een jazzband, ze slagen er zelfs in om enkele keren op het Montreux Jazz Festival te spelen. Het repertoire bestaat uit covers van onder andere Rush. In 1981 richt Vinnie, samen met jongere broer Dimebag Darrel en gitarist Terry Glaze, de groep Gemini op. Wat later heten ze Eternity om uiteindelijk de naam nogmaals te veranderen in Pantera. Ook Rex Brown treet toe tot de band. Veel brokken maakt die band aanvankelijk niet, al bouwt men wel een vrij stevige underground reputatie op. Toch blijft alles vrij lokaal. In 1982 kunnen ze enkele keren het voorprogramma spelen van bands als Stryper, Dokken en Quiet Riot. Pantera brengt ook een album vol glam metal uit: Metal Magic, geproducet door een zekere ‘The Eldn’, een pseudoniem voor Jerry Abbot, Vinnies en Dimebags vader. Het is pas in 1986 dat de band de glam-sound zal beginnen loslaten, niet in het minst door de komst van Phil Anselmo op zang. De bandleden geraken onder de invloed van de tweede thrashgolf die door de States waait en gaan alles iets ruiger zien. Het zal Vinnie Paul zijn die ook het imago van de band aanpast aan de nieuwe stijl, door te stellen dat het mensen zijn die muziek maken, geen kleren.  ‘Let’s just go out there and be comfortable, jeans, t-shirt, whatever, and see where it goes’. Het Pantera-avontuur had daar al kunnen stoppen voor Vinnie. Dimebag wordt door door Dave Mustaine gevraagd voor Megadeth. Hij wil dat wel doen, maar alleen als zijn broer Vinnie mee kan overkomen. Mustaine heeft op dat moment echter Chuck Behler in dienst achter de drumkit en de plannen gaan niet door. Gelukkig misschien, want op 24 juli 1990 brengt Pantera zijn vijfde studio album uit: Cowboys from Hell. Dit wordt de doorbraak voor de groep die nu uitgebreid kan gaan toeren met groepen als Exodus, Suicidal Tendencies, Judas Priest, Sepultura en Morbid Angel. Absoluut hoogtepunt is het concert in Moskou, waar de groep samen met Metallica en AC/DC voor zo’n 500.000 mensen speelt.

Met platen als Vulgar Display of Power (1992) en Far Beyond Driven (1994), bevestigt de band zijn status alleen maar. Maar er ontstaan spanningen, vooral dan tussen de Abbott-broertjes en Phil Anselmo. Deze laatste begint steeds meer last te krijgen van rugpijn maar weigert zich te laten behandelen. Hij bestrijdt de pijn liever met drank en wat later met heroïne. Wat fout moet lopen loopt dan ook fout en de overdosis van Anselmo op 13 juli 1996 mag gerust gezien worden als het begin van het einde voor Pantera. Anselmo last steeds langere rustperiodes in en dat irriteert Vinnie mateloos. Samen met Darrell, Rex en countryzanger David Allen Coe richt hij een groepje op: Rebel meets Rebel. Pas in 2006 wordt hier materiaal van uitgebracht.

Officieel zal Pantera nog bestaan tot 2003, maar de sfeer tussen vooral Vinnie en Phil wordt steeds slechter. Vooral ook omdat Anselmo steeds meer zijprojecten opstart, waaronder Down en Superjoint Ritual (het latere Superjoint) en deze steeds weer voorrang geeft. Vinnie is het beu en Pantera split. Vrijwel onmiddellijk richten de Abbott-broers een nieuwe band op: Damageplan. Op 10 februari 2004 brengt die groep een plaat uit, New Found Power. Lang zal men niet van het succes kunnen genieten, want een half jaar later wordt Dimebag tijdens een concert neergeschoten door een mentaal gestoorde fan. Ook een fan en iemand van de security laten het leven. Allerlei geruchten doen de ronde over het waarom, maar de zaak is nooit echt uitgeklaard. Wel uitgeklaard is de reden waarom er nooit meer een reünie van Pantera is gekomen. Kort voor de moord op Dimebag had Anselmo verklaard dat ‘Dimebag deserves to be beaten severely’. Vinnie heeft hem deze uitspraak nooit vergeven.

Na de dood van Dimebag geeft Vinnie het spelen in een groep voor lange tijd op. Het zal ruim achttien maanden duren vooraleer hij dat terug zal overwegen. Muziek blijft hij echter wel maken. Ook zal hij een maandelijkse column schrijven voor het muziekblad Revolver, samen met Christina Scabbia (Lacuna Coil). Hij richt ook een platenlabel op, Big Vin Records.

Het blijft echter kriebelen en wanneer Vinnie in juni 2006 gevraagd wordt om bij de supergroep Hellyeah te komen drummen aarzelt hij aanvankelijk. Hij zegt uiteindelijk toe en zal de rest van zijn carrière bij deze band blijven. Vinnie geniet duidelijk van de eerder relaxte sfeer in de band en nodigt iedereen bij hen thuis uit om daar de tweede plaat Stampede op te nemen. In totaal zal Vinnie met Hellyeah zes albums opnemen, waarvan de laatste, Welcome Home, in 2019 postuum wordt uitgebracht.

Vinnie Pauls overlijden wordt bekendgemaakt op 22 juni 2018, in de vroege voormiddag. Het nieuws komt aan als een mokerslag. Persoonlijk was ik die dag aanwezig voor Zware Metalen op Graspop Metal Meeting. Verschillende bands zullen die dag verwijzen naar Vinnie, waarvan de ode van Volbeat aan de overleden drummer de meest aangrijpende blijkt. De siddering die toen over de weide ging is er eentje om nooit meer te vergeten. Vinnie Paul Abbott is gestorven op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij ligt begraven op Moore Memorial Gardens Cemetery in Arlington, Texas, naast zijn moeder en zijn broer.