Staalfabriek: metal in de kelder van Q-Factory

Onder de noemer Staalfabriek, presenteert Q-Factory in Amsterdam twee fijne bands in de intieme kelder: Selfmachine en Hillsphere. Een korte vooruitblik.

De Amsterdamse progressieve post-rock/metalband Hillsphere is opgezet door gitarist/toetsenist/vocalist Elias Mayer om zich muzikaal en persoonlijk te uiten. De band bewandelt het pad tussen rock en metal, met veel aandacht voor het emotionele en atmosferische aspect. Niet zo vreemd dus dat debuutsingle Clairvoyance instrumentaal was en het de band optredens opleverde met onder meer Pain of Salvation, Vandenplas en Soul Secret. Morgen precies een jaar geleden had de band de releaseparty voor debuutalbum Florescence, in het eigen Amsterdam. Verwacht een jaar later muziek voor de liefhebber, met speciale aandacht voor de teksten, zoals in Ghost of You:

All I ever intended
And all I ever see
Nothing should be better
And all I wanted was to stay discrete
No one should be here
You never saw me entering my own personal space in fear

Het vanuit Tilburg en Amsterdam opererende Selfmachine, pakt de zaken iets harder aan. Al omschrijft de band hun muziek zelf als ‘een bebaarde Michael Jackson die met een monster truck door de heuvels van Teletubbieland rijdt’. En is al wat langer bezig. Opgericht in 2011, maken de mannen moderne metal van het metalcore/groovende soort en dat al twee albums vol: Broadcast Your Identity uit 2014 en het in Italië opgenomen Societal Arcade uit 2017. Het leverde band een fraaie plaats op de bill van MetalDays in Slovenië op. Drummer Dan Brooklyn van de band is overigens onlangs afgestudeerd aan de Metal Factory in Eindhoven.