Schoonebeek Deathfest: laatste (en leukste) undergroundfestival van het jaar

Als de vakantie weer ten einde is en de stress rond werk en school toeneemt, is er gelukkig nog Schoonebeek Deathfest om het underground festivalseizoen in de open lucht met een fijn gevoel af te sluiten. Ook dit jaar komt er een likkebaardend lekkere verzameling bands naar ontspanningscentrum De Boô in het aan de Duitse grens vastgeplakte dorpje Schoonebeek. Headliner dit jaar is het dodelijke thrashgezelschap Cancer.

13:30 uur: Trial of Death

Het is echter aan het nog jonge Duitse Trial of Death om het bal te openen. De mannen deelden al het podium met Disbelief, Illdisposed, Fleshcrawl en Torture Killer en brachten vorig jaar met de EP Excorcism of the Goatman het eerste plaatwerk uit. Aan het officiële debuutalbum wordt gewerkt, voor optredens beloven de jonge honden een ‘dark and groovy slaughterfeast’. Van Death by Exorcism maakte Trial of Death met de nodige huisvlijt ook nog een video:

14:30 uur: Supreme Carnage

Eveneens Duits is Supreme Carnage en deze mannen brengen geheel zoals de degelijke landsaard betaamt sinds 2012 netjes hun plaatjes uit, vol degelijke death metal in het straatje van Gorefest, Entombed, Bolt Thrower, Asphyx en Bloodbath. Geen gezeik, lekker rammen. ‘Heavy as shit’, zei Trevor Strand (zanger van The Black Dahlia Murder, columnist bij MetalInjection) erover. Wie zijn wij om hem tegen te spreken?

15:40 uur: Galvanizer

Death metal/grindcoreband Galvanizer pakt het vliegtuig uit Finland en heeft twee ware multi-instrumentalisten aan boord. Vili Mäkinen is bassist, gitarist en vocalist. Aleksi Vähämäki is zanger en bespeelt de gitaar en drums. Officiële drummer van de band is echter Nico Niemikko. De nog jonge band trekt momenteel met een EP en een debuutplaat op zak aan de hand van Funebrarum voor het eerst door Europa en staat de dag voor Schoonebeek Deathfest nog op de planken van Kill-Town Deathfest in Kopenhagen.

16:50 uur: Ekpyrosis

Nee, het is niet de avantgardistische blackmetalband Ekpyrosis uit Duitsland die op Schoonebeek Deathfest staat en ook niet de al overleden Oostenrijkse powermetalband met dezelfde naam. Het is het religiehatende gezelschap uit Italië en de specialiteit van dit huis is het spelen van death metal met de intensiteit van de Amerikaanse bands uit de jaren ’90 en duisternis zoals ze dat in Scandinavië zo goed kunnen. De bandnaam is overigens Grieks en is in filosofische zin de universele vuurzee als een noodzakelijke en cyclische reiniging van de aarde, om het vroegere evenwicht van de kosmos te herstellen.

18:00 uur: Slaughterday 

Slaughterday houdt het wat simpeler en laat zanger Bernd Reiners brullen over mytische beesten die onschuldige ongelukkigen verscheuren of hoe een ziel gevangen zit in een rottend lijk. Mooi op tijd voor dinertijd dus. De Duitsers zijn op aarde om net als Autopsy, Death en Massacre klassieke deathmetalteksten te combineren met pakkende refreinen, scheurende riffs, zieke melodieën en lekkere solo’s.

19:15 uur: Decaying

Ook al uit het land met duizend meren: Decaying. Finnen dus. Deathmetalband zonder poespas. ‘Decaying is a Death Metal band from Helsinki, Finland. The band was formed in 2010′, luidt de biografie op Facebook. De mannen laten liever de muziek spreken en dat doen ze al vanaf debuutplaat Encirclement uit 2012. Decaying stopt speciaal voor Schoonebeek Deathfest een paar nieuwe t-shirts in de koffer. Ook verkrijgbaar in XXXL, dus u hoeft uw bier niet te laten staan.

20:30 uur: Dead Head

Als de avond alweer onderweg, maakt een band die nauwelijks verdere introductie behoeft zijn opwachting in Schoonebeek: Dead Head trekt al sinds eind jaren ’90 door het land met diens lekkere death/thrash. Laatste plaat Swine Plague werd laaiend enthousiast ontvangen op de Zware Metalen-burelen en live levert de band uit Kampen altijd klassewerk af. Zoals eind vorig jaar tijdens Eindhoven Metal Meeting. Overigens is Dreamer Deceiver, het tweede album van de band uit 1993 zojuist opnieuw uitgegeven in een geremixte versie.

21:50 uur: Burial

Burial, uit het Zeeuwse Terneuzen, is zo’n band met een cultstatus. Debuut Relinquished Souls kwam in 1993 uit, maar nog geen jaar later werd de handdoek al geworpen. Tussen 2001 en 2013 bestond de band weer, maar meer dan de demo-cd Resurrection leverde dat niet op. En nu wappert de Burial-banier weer fier sinds 2015. Raw Skull Recordz bracht de debuutplaat dit jaar opnieuw uit en na het succes op de vorige editie, wacht Schoonebeek een nieuwe verovering. Of, zoals de band zegt: ‘in een samenleving waarin tijd geld is en nu metal en faggy emo het muzikale landschap domineren, weet Burial hoe ze hun fans terug in de tijd kunnen brengen en te laten genieten van goede, ouderwetse death metal.’.

23:30 uur: Cancer

Ook al zo’n band die een knipperlichtbestaan heeft: het Britse Cancer. De wortels gaan terug tot 1987, de platenkoffer telt zes exemplaren en nog wat overig materiaal. ‘Muziek van het kaliber ‘niet nadenken maar lauwe pis zuipen en doorgaan!’,’ schreven we over het optreden van de band tijdens Netherlands Deathfest in 2017 en laten we wel zijn: dat is natuurlijk de lekkerste muziek. Een perfecte afsluiter daarom, voor een lekker laatste festival. To the gory end!

Alle bands op een rij:

Links: