Melkweg in Amsterdam: ook voor de betere films en docu’s

Melkweg in Amsterdam is vooral bekend als dé locatie voor de betere muziek in de hoofdstad, maar het popodium heeft op zolder ook nog een filmruimte. En daar staan zondag 16 februari achtereenvolgens een film en twee documentaires geprogrammeerd die een duidelijke link hebben met metal. Zware Metalen blikt vast vooruit.

16:00 uur: Black Sabbath

Black Sabbath is een Italiaanse horrorfilm uit 1963 (originele titel I tre volti della paura ofwel: De drie gezichten van angst) geregisseerd door Mario Bava. De film is gecentreerd rond drie afzonderlijke verhalen die worden geïntroduceerd door Boris Karloff: een ster in het horrorgenre in die tijd.

Het eerste verhaal van Black Sabbath heeft als titel The Telephone, waarin Rosy voortdurend dreigende telefoontjes ontvangt van een ongeziene stalker. Bij het tweede verhaal, The Wurdulak keert Gorca (gespeeld door Boris Karloff) terug naar zijn familie nadat hij beweert een wurdulak te hebben gedood: een ondood wezen dat degenen aanvalt waarvan hij ooit heeft gehouden. Het laatste verhaal, The Drop of Water, is gecentreerd rond Helen Corey: een verpleegster die een ring steelt van een lijk dat wordt voorbereid voor begrafenis en na thuiskomst wordt achtervolgd door de oorspronkelijke eigenaar van de ring.

Hoewel de film teleurstellende bezoekcijfers trok, is de waardering in de loop der jaren toegenomen en geldt Black Sabbath inmiddels als één van de beste horrorfilms ooit. En het is de naamgever voor de band. In 1968 had Black Sabbath de eerste naam Polka Tulk ingewisseld voor nog Earth. Eén probleem: er was al een Earth dus er moest weer een nieuwe naam komen. In een bioscoop aan de overkant van de repetitieruimte van de band in Birmingham draaide juist Black Sabbath-de film. Bassist Geezer Butler vond het opmerkelijk dat mensen zoveel geld uitgeven om enge films te zien en besloot eens te kijken hoe ze dat konden vertalen naar muziek. Zowel het nummer over een zwart silhouetfiguur als de definitieve bandnaam waren geboren.

18:00 uur: Metal: A Headbangers Journey

In de documentaire Metal: A Headbanger’s Journey uit 2005 geregisseerd gaat de 31-jarige Sam Dunn de hele wereld over om de verschillende meningen over heavy metal-muziek te ontdekken, inclusief de oorsprong, cultuur, controverse en de redenen waarom zoveel mensen er van houden. Dunn, een Canadese antropoloog, is al sinds zijn twaalfde fan van de betere muziek en weet dus waar hij het over heeft.

De film bespreekt de eigenschappen en grondleggers van enkele van de vele subgenres van metal, waaronder NWOBHM, power metal, nu metal, glam metal, thrash metal, black metal en death metal. Verder onderzoekt Dunn verschillende aspecten van de heavy metal-cultuur. Opmerkelijke segmenten zijn onder meer een op reis naar Wacken Open Air, een interview met Twisted Sister‘s Dee Snider die in de jaren ’80 de Amerikaanse overheid tegenover zich kreeg omdat de band geweld zou propaganderen en interviews met grote namen uit het wereldje, zoals een duidelijk beschonken Necrobutcher van Mayhem, Ihashn van Emperor en Gaahl (Gaahls Wyrd, Gorgoroth), met zijn beroemde antwoord ‘Satan’ op de vraag wat de drijvende kracht achter Gorgoroth is. Maar ook onder ander Kerry King en Tom Araya (Slayer), Rob Zombie, Lemmy (Motörhead), Alice Cooper, Ronnie James Dio (Dio, Rainbow, Black Sabbath), Randy Blythe (Lamb of God), Munky (Korn), Vince Neil (Mötley Cruë), Geddy Lee (Rush), Bruce Dickinson (Iron Maiden) en Geddy Lee (Rush) komen aan het woord.

Metal: A Headbanger’s Journey wordt ingeluid door John van Luyn, muziekprogrammeur van Melkweg.

20:30 uur: The Decline of Western Civilization Part II – The Metal Years

De documentaire The Decline of Western Civilization Part II – The Metal Years is gefilmd tussen augustus 1987 en februari 1988 en vertelt over de heavymetalscene uit de jaren ’80 van de vorige eeuw in Los Angeles. Het is de tweede film van een trilogie van Penelope Spheeris die het leven in Los Angeles op verschillende momenten weergeeft, gezien door de ogen van worstelende opkomende muzikanten. De eerste film ging over de punkrockscène in de periode 1979-1980. De derde film vertelt het einde van de jaren ’90 over de gutterpunk-levensstijl van dakloze tieners.

De film bevat een mix van live-concertbeelden en interviews met gevestigde artiesten. Zo zijn er livebeelden van onder meer Megadeth, Lizzy Borden en Faster Pussycat. Verder heeft deze documentaire een legendarisch interview met gitarist Chris Holmes van W.A.S.P. die zichzelf klemzuipt in zijn zwembad terwijl zijn moeder toekijkt. Verder komen onder meer Ozzy Osbourne, Lemmy (Motörhead), Paul Stanley van Kiss met drie halfnaakte vrouwen in bed en Steven Tyler en Joe Perry van Aerosmith aan het woord.

The Decline of Western Civilization Part II – The Metal Years wordt ingeluid door Zware Metalen hoofdredacteur Marleen van de Kerkhof.

Uiteraard geven je vrienden van Zware Metalen kaartjes weg voor alle films!

Links: