Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 13 (slot) met Death Angel, Fabulae Dramatis, Orthanc en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België de hele zomer. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten, werden festivals geannuleerd en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten. Het (voorlopig) laatste deel van deze serie.

Will Caroll (Death Angel, Hammers of Misfortune, Old Granddad):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Toen Italië werd stilgelegd en onze met Death Angel show daar werd afgelast, was het een echte eye-opener. Als je op tournee bent, ben je min of meer afgesloten van de echte wereld, dus we wisten niet precies hoe ernstig de pandemie was. Maar toen die show werd geannuleerd, begonnen we er veel meer aandacht aan te besteden.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Het virus heeft mijn muzikale activiteiten in feite belemmerd. Mijn gevecht met corna was behoorlijk wreed, dus ik ben de afgelopen maand aan het herstellen geweest. Wat de band betreft, het was ook moeilijk. Niet kunnen spelen is echt klote.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Ze begrepen het. Ik weet zelfs zeker dat veel fans niet naar de shows zouden zijn gegaan uit angst om zelf ziek te worden. Bovendien was het volledig buiten onze controle. Technisch gezien hebben we twee shows, in Milaan en Hannover, niet geannulleerd. Dat hebben de regeringen van Italië en Duitsland gedaan.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Niet goed. Rock en metal zijn een live-beleving van muziek. Vooral voor metal zijn touren en live spelen de levensader voor de meeste bands. Het is moeilijk om een ​​nieuw album te promoten als je mensen niet fysiek samen kunt laten komen. En dat is nog maar het begin. Clubs en locaties sluiten overal hun deuren. Hier in San Francisco hebben we al een aantal geweldige locaties verloren vanwege de lockdown. Het zal een blijvend effect hebben.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Nou, er zullen waarschijnlijk veel nieuwe albums uitkomen tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar omdat bands niet kunnen touren, dus ik denk dat dat het positieve is in dit alles.

Wil je nog iets kwijt?

Ja, dit virus is echt en ernstig schadelijk. Het is niet alleen de gewone griep of een of ander regeringsplan. Ik lag twaalf dagen in coma en stierf er bijna aan. Iedereen die anders denkt, is een dwaas in mijn optiek.

Isabel Restrepo (Fabulae Dramatis):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

We waren een beetje gefrustreerd omdat we volop met de composities bezig waren. Onzekerheid en frustratie waren onze eerste emoties, maar we dachten ook alweer snel aan mogelijke oplossingen. Het is niet de eerste keer dat we apart vanop afstand componeren. Integendeel, op die manier hebben we onze twee albums gecomponeerd. Het werd dus snel terug naar de bekende oude werkwijze overgeschakeld. We hopen uiteraard dat we later terug persoonlijk kunnen ontmoeten om de laatste details samen af te werken.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Voor Fabulae Dramatis betekent geen fysieke repetities meer in Trix. Onze repetitie-afspraken werden uitgesteld. We hadden sowieso geen optredens ingepland voor dit jaar, om ons volledig op de composities te focussen. We nemen het leven zoals het komt en we proberen iets positiefs ervan te maken. Flexibel zijn en zichzelf als band en als individu telkens te vernieuwen kan deugd doen. We missen wel elkaar als personen. Samen na de repetitie een pintje of een koffietje samen drinken… maar we zijn niet de enige. Na deze pandemie zullen we allemaal onze persoonlijke relaties veel meer waarderen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Dit brengt een enorme impact met zich mee. De muziekwereld moet zich, zoals alle andere sectoren van de maatschappij, aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Ik denk persoonlijk dat deze situatie onze gewoontes gaat beïnvloeden, negatief maar misschien ook positief. Als grote evenementen voor dit jaar volledig afgelast worden kan het zijn dat kleinere evenementen op deze manier meer aandacht krijgen en meer geapprecieerd zullen worden. Dat is positief voor kleine en middelgrote bands.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik ging dit jaar normaal gezien naar Karmøygeddon Metal Festival in Noorwegen. Dat festival is naar 2021 verplaatst. Spijtig genoeg, maar onder deze omstandigheden zou ik ook niet naar toe willen gaan. De gezondheid staat voorop. Het is nu tijd voor introspectie. De technologie staat aan onze kant. Gelukkig kunnen we thuis nog steeds van muziek genieten en zelf muziek componeren. Wij kunnen in contact blijven met elkaar met de hulp van internet en digitale apparaten.

Wil je nog iets kwijt?

We moeten de huidige situatie accepteren en er iets positiefs van maken. Zelfs als inspiratiebron gebruiken om kunst en muziek te blijven creëren. Dat is de beste manier om deze moeilijke momenten te sublimeren en op een gezonde manier erdoor te geraken.

Ortwin Lietaert (Orthanc):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Wat we vreesden is ondertussen uitgekomen. De optredens die nog gepland stonden zijn gecanceld. En niemand die weet wanneer het leven zijn normale gang weer zal aanvangen. Barre tijden.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

De bandleden wonen allemaal een stuk uit elkaar, dus zelfs repetities zijn uit den boze.
Trouwens, dit mag toch gewoon niet. We zouden nog allemaal naast elkaar mogen wonen, dan nog is het niet verantwoord om met vier man in een hok van vier op drie te kruipen.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Iedereen begrijpt het wel natuurlijk, hoewel de meesten het toch wel erg moeilijk vinden om gewoon thuis te blijven. Hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand en blijft men de discipline hebben om de regels te blijven volgen. Hoe sneller iedereen doet wat er wordt gezegd, hoe sneller we hier vanaf zijn.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik hoop dat het lokale circuit na deze crisis een boost krijgt. Kleine shows met niet al te veel volk zullen naar mijn mening – in het begin althans – meer aantrek hebben.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf praten, maar ik heb niet direct zin om naar megafestivals te gaan lopen vooraleer er een degelijk vaccin is gevonden. Dus vandaar mijn vorig antwoord.

Wil je nog iets kwijt?

Hou vol iedereen. Dit blijft niet eeuwig duren. En stop verdomme met jullie complottheorieën. Ik krijg er het zuur van.

October Changes:

Wat was jullie eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jullie muzikale activiteiten duidelijk werden?

Er ging denk ik van alles door ons hoofd. Wat betekent dit voor ons release concert? Wat betekent dit voor ons als band? Hoe gaan we het repeteren aanpakken? Maar tegelijk voelen we ook mee met de moeilijke situatie waarin de metalcafés, concertzalen en festivals nu zitten. Sommige van hen hadden het reeds financieel moeilijk voor de coronacrisis. We hopen oprecht dat er vanuit de overheid voldoende steun kan geboden worden, zodat ook na deze crisis de diversiteit in ons cultureel metal-erfgoed kan blijven bestaan.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor jullie muzikale activiteiten?

De meesten van onze concerten van dit jaar zijn gecancelled. Een bittere pil om te slikken, want we keken er enorm naar uit om onze muziek en onze show te brengen voor een publiek. We hebben onze focus momenteel herlegd naar het schrijven van nieuw materiaal. Via een wekelijkse video conference proberen we samen aan nieuw materiaal te werken. Repeteren is misschien moeilijk momenteel, maar daardoor is er wel meer tijd om aan andere dingen te werken. We vinden het belangrijk om vooruitgang te blijven maken, op welk vlak dan ook.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

We zijn een nieuw opgestart project, onze muziek moet dus nog wat ontdekt worden. Maar we kregen toch al wel enkele verrassende reacties van mensen die onze muziek reeds hebben gehoord. De meesten vinden het spijtig dat veel van onze optredens afgelast werden en hopen ons toch nog te kunnen zien dit jaar. Van de organisaties zelf horen we eigenlijk dezelfde reacties. Van zodra het terug toegelaten is, gaan we met hen bekijken om ons terug in te plannen.

Wat denken jullie dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk dat er heel veel nieuw materiaal zal klaar liggen bij vele bands binnenkort! Ook is er nu wat meer tijd voor social media marketing, dus misschien betekent dit voor sommige bands wel meer bekendheid en meer optredens in de toekomst. Maar tegelijk kan het ook het omgekeerde effect hebben. Sommige bands gaan misschien nèt wat meer op de achtergrond verdwijnen, omdat er nog meer aanbod gaat volgen in een markt die reeds overgesatureerd is.

Hoe kijken jullie zelf als liefhebbers tegen dit alles aan?

Zelf proberen we het positief te bekijken. Bij October Changes primeert het samenhorigheidsgevoel, dus of we nu vijf of vijfduizend fans hebben, dat gaat ons niet tegenhouden om muziek te blijven maken. We geloven in onze muziek, in ons concept en in elkaar.

Willen julie nog iets kwijt?

We voelen absoluut mee met alle bands, festivals, concertzalen en cafés die getroffen werden door de gevolgen van het coronavirus. Hetzij door afgelaste evenementen, hetzij door zelf ziek te worden. We hopen in eerste instantie dat iedereen veilig en gezond is.
Maar we willen hen ook een warm hart onder de riem steken om positief te blijven en te blijven doorgaan met het maken van muziek. Ongeacht of je band al gekend is of niet! Metal is music! Music is love! So let’s create some love!

Nick Brouwer (TerraDown):

Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van deze pandemie. In welke zin van het woord dan ook, het is onvermijdelijk. Voor ons als artiest betekent het geen optreden en dat is toch het belangrijkste voor een band. Maar de regels die we moeten volgen zijn belangrijk, voor onszelf, ons publiek en het oplossen van deze pandemie.

Een ander nadeel, wij hebben 8 mei ons debuutalbum uitgebracht en dat komt nu niet goed uit. Shows zijn en worden afgelast en dat maakt het muzikaal promoten van je album onmogelijk. Maar we geven ons niet gewonnen. In deze tijden van opsluiting zorgen wij ervoor dat iedereen kan genieten van muziek! Ooit werden er wijze woorden gesproken: you can’t stop rock ‘n’ roll. Nou, dat geldt ook voor zijn neefje metal!

Lees ook de vorige aflevering van deze serie met Epitome, Primal Creation, Hunter, Thorium en Black Rabbit.