Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 10 met Mouflon, Burial, An Evening with Knives en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland nog tot 1 juni en België nog tot 3 mei (met geen grote evenementen tot en met 31 augustus) lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

RJ (Mouflon, Lifelong):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Dat het heel erg jammer is natuurlijk, maar ook meer dan begrijpelijk. Gezondheid van jezelf en van anderen zijn op dat moment belangrijker. Ik werk zelf in de zorg en was via het werk al op de hoogte dat het een grote impact zal hebben op ons leven in de aankomende tijd en niet alleen op het werk. Daarom werden er achter de schermen al maatregelen genomen. Op 7 maart hebben wij nog wel een show gedaan in Roosendaal maar dat was ook meteen de laatste. In het begin ben je nog hoopvol dat het bij de eerste periode zou blijven, maar toen de ziekenhuisopnames zo snel toenamen en niet iedereen zich aan de regels hield, was het al wel duidelijk de de maatregelen verlengd zouden worden. Jammer en pijnlijk voor velen, maar onontkomelijk in deze situatie.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Er zijn voor ons in ieder geval een aantal shows verplaatst of gecanceld, zoals Harnbarg Metalfest, wat nu is verplaatst naar 17 april 2021. We zouden in mei ook weer een keer in onze thuisbasis Arnhem spelen en ook dat concert zal verplaatst worden. Vooralsnog staat eind juni het eerstvolgende concert gepland in Coevorden. Verder kunnen we nu niet meer repeteren, terwijl we net aan het afronden waren voor de nieuwe plaat. De nummers zijn muzikaal in ieder geval klaar maar het was toch wel prettig geweest om er verder aan te kunnen werken met z’n allen, in plaats van vanuit huis. In de zomer willen we de studio in, als dat dan mogelijk is, voor onze tweede plaat die eind 2020 op Raw Skull Recordz uitkomt. We werken nu thuis aan de nummers en repeteren noodgedwongen alleen. Ik moet nog een aantal teksten afmaken. Daar heb ik dan nu wel de tijd voor, maar ik mis wel het samenzijn met de rest van de band. Naast de band zijn we ook goede vrienden en die gezelligheid missen we nu wel. Elke week keek je weer uit naar de repetitie en dat valt nu wel weg. We zijn niet echt types die achter een webcam gaan zitten keuvelen maar wie weet gaat dat wel gebeuren als dit nog langer gaat duren, hahaha.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Wij hebben net één plaat uit dus ik weet niet of we bij ons al van “fans” kunnen spreken, maar je merkt wel dat mensen het jammer vinden dat de shows nu niet meer doorgaan. Ze hebbeb wel begrip hebben voor de noodgedwongen situatie. Gelukkig zijn de meeste shows verschoven, waardoor het later toch wordt ingehaald. Hopelijk is dat een pleister op de wond. We hadden ook niet veel shows gepland omdat we vooral aan de nieuwe plaat wilden werken voor Raw Skull Recordz.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk dat het een grote impact zal hebben voor de zalen, bookers en labels. Maar ook voor toerende bands die ervan moeten leven. Gelukkig geldt dit niet voor ons. Ik verwacht dat er veel zal veranderen als dit lang aanhoudt. Het valt dan pas te zien wat er uiteindelijk is overgebleven van de zalen, bookers, bands en alles wat er mee te maken heeft. Dus ook voor de geluidsmensen, tourmanagers, roadies enzovoort. De meesten in dit soort beroepen zijn zzp’ers (Zelfstandige Zonder Personeel -RF.) en hebben vaak geen grote buffer om een periode zonder werk op te vangen. Daar zijn de agenda’s vaak al voor een heel jaar gevuld. Als dat dan ineens weg valt zonder enig zicht op wanneer je wel weer kan werken, is dat niet echt bevordelijk voor onze scene. Vele zullen afhaken en kiezen voor zekerheid waardoor je ervaring en vakmanschap gaat verliezen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik vind het vooral jammer om niet meer naar een show te kunnen en zelf geen muziek kan maken zoals ik gewend ben. Ik hoop dat de zalen, bookers, labels en alles wat met onze scene te maken heeft het heelhuids financieel overleven maar ben bang dat daar ook zeker “slachtoffers” zullen vallen. Op persoonlijk vlak, buiten de muziek om, heeft het een grotere impact op mijn leven. Ik werk dus in de zorg en ga dagelijks naar mijn werk, dus dat zal schelen ten opzichte van hen die wel zoveel mogelijk thuis moeten zitten of werken in deze periode. Ik heb gelukkig gewoon mijn dagelijkse routine. Andere kant is dat ik nu, naast mijn vriendin, ook echt niemand anders zie of mee afspreek, ook niet op anderhalve meter afstand. We werken nog steeds zonder bescherming en ik wil niet iets overbrengen op mijn familie of vrienden maar ook niet op de mensen van mijn werk. Voor nu is het nog goed vol te houden maar het zal op de lange termijn niet goed zijn, denk ik. We zullen zien. Ik vraag mij ook af hoe de beginperiode zal zijn als er weer shows worden toegestaan. Gaan we er massaal op af of zijn we zo geschrokken en blijven we weg? Het zal vreemd zijn in het begin.

Wil je nog iets kwijt?

Steun de bands, zalen, festivals, bookers en alles wat met onze scene te maken heeft zoveel mogelijk. Er zijn initiatieven op touw gezet, kijk wat je kan doen zodat we met z’n allen na deze periode weer verder kunnen. Stay safe, stay sane and keep your distance!

Elwin (Deem Index):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Gigantisch balen. We hadden een heel tijdschema opgesteld voor het uitbrengen van onze nieuwe EP Mass // Minus. Alles ging lekker, mooie reviews binnen van verschillende e-zines, momentum kweken voor de releaseshow, iedereen super siked en dan dit nieuws… Het was een flinke domper na een tijd waar flink wat werk is opgezet en verricht. Maar we geven niet op, we hebben de release verzet van 21 maart naar 26 juni, nu maar hopen dat het dan mogelijk is.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Het grootste gevolg is dat de EP releaseshow dus is verplaatst, na maanden plannen en voorbereidend werk.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Balen natuurlijk, er werd al een tijdje op het vervolg van onze debuut-EP gewacht, dus toen het eindelijk plaats zou vinden had iedereen er flink zin in. Nu is het aan ons om hun enthousiasme vast te houden.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Voor de lokale bands zal het volgens mij geen grote gevolgen hebben. De meeste shows kunnen worden verzet. De meer bekendere bands die ook echt de festivals afgaan, zullen hier natuurlijk flink last van hebben. Dit zijn shows die niet zomaar even verzet kunnen worden. Zij zijn er vaak ook nog eens financieel afhankelijk van.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Op dit moment zit ik, zoals velen denk ik, gewoon thuis. Beste lijkt mij om gewoon netjes gehoor te geven aan wat de experts van ons vragen. Meer kunnen wij zelf niet doen.

Wil je nog iets kwijt?

Support je lokale bands! Groot en klein, elke verkochte cd/mp3/t-shirt is wat geld in the pocket voor de muzikanten en het verblijdt jou ook nog eens met de muzikale klanken die de bands voor jou hebben geschreven. Samen komen we er doorheen en dan kunnen we weer flink beesten bij optredens en dergelijke. Tot dan!

Erwin van Dorsselaer (Burial):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Ik stond daar eigenlijk niet zo bij stil. Mijn eerste gedachten waren bij m’n vader, die al behoorlijk op leeftijd is.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

We zouden headlinen op Harnbarg Metalfest in april. In juli spelen we op Stonehenge.  Het eerste evenement ging natuurlijk niet door en van het tweede kunnen we het alleen maar hopen. Als ook dat niet doorgaat is het jammer, maar natuurlijk volledig begrijpelijk. We zijn ook bezig met nieuwe nummers schrijven en – al waren we daar al niet zo vlot mee omdat we eerlijk gezegd gewoon een beetje lui zijn – dat loopt ook vertraging op.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Ja, dat het jammer is natuurlijk, maar ik denk dat het voor iedere muziekliefhebber klote is dat je niet meer met je maten naar een metalconcert kan gaan om gezellig een biertje te drinken en naar wat herrie te luisteren. Ik mis het zelf ook!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk dat dit grote gevolgen heeft voor iedere artiest. Vooral de grotere bands en artiesten die echt een bedrijf zijn, leven van optredens en mensen in dienst hebben, verliezen nu hun inkomsten. Als ik naar mijn eigen band kijk, dan zijn de gevolgen minimaal. We hebben allemaal een baan en doen dit puur voor ons plezier.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik ben zelf een enorme liefhebber en pik regelmatig een concertje meer. Dat dat nu even niet meer kan mis ik wel. Gelukkig kan je tegenwoordig alles online vinden en beluisteren, dus dat doe ik dan meer. Ik kom nu heel veel nieuwe bandjes tegen die ik niet kende dus op die manier blijf ik op de hoogte wat er allemaal speelt in de metal scene.

Wil je nog iets kwijt?

Old school rules!

Gino Lippens (Liquid Therapy):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Dat onze eerste albumrelease ging afgelast worden. Voor ons een financiële en een emotionele domper. We hebben daar zes maandenr hard naartoe gewerkt en om dat dan enkele weken ervoor te moeten afgelasten komt wel zwaar binnen.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Door uitstel van de albumrelease blijven natuurlijk ook de optredens uit. We hebben de releaseshow verzet naar 12 september, maar dit betekent dat we zolang moeten stilliggen. We zullen nog bekijken hoe we dit zullen opvangen. We hebben zes videoclips opgenomen waar we misschien deze periode mee zullen overbruggen.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Ze begrijpen dit volledig maar vinden het natuurlijk ook jammer.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik durf daarvan het positieve in te zien. Wij zijn weliswaar nog vrij onbekend daar we nog maar een tweetal jaar bestaan, maar misschien kunnen we nu via de digitale wereld naar de mensen toe onze muziek aanbieden om ons te leren kennen?

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik denk dat er in deze periode veel muzikanten zich creatief zullen uitleven en nieuwe muziek schrijven. Dat is natuurlijk top!

Wil je nog iets kwijt?

Het is cliché geworden maar wij wensen iedereen het beste toe in deze periode en blijf in uw kot!

Marco Gelissen (An Evening with Knives):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

We zaten in een volgeladen bandbus. Manager, geluidsman en iedereen check op het punt om te vertrekken naar Groningen waar we in de Vera een show zouden gaan spelen samen met Stake. We keken erg uit naar die en de volgende shows en voelden al aankomen dat ze stuk voor stuk in no time geannuleerd zouden worden. Natuurlijk voor een groter en zeer belangrijk doel, maar toch… eerste gedachte… FUCK!!

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Behoorlijk heftige. De maatregelen volgden vijf dagen na de albumrelease van onze nieuwe full length Sense of Gravity in de Effenaar. Binnen een dagen was de gehele internationale tour geannuleerd. Optreden met An Evening with Knives is een van de vetste dingen om te doen. Superzuur om maanden voorbereiding in een paar dagen als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Teleurgesteld, maar we horen veel begrip. Iedereen heeft ermee te maken, dus in die zin hoef je weinig uit te leggen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

De muziekwereld krijg een fikse tik. Zeker de underground metal/rockzalen gaan een moeilijke tijd tegemoet. Ik hoop dat er niet al te veel metalzalen en -kroegen genoodzaakt zijn om permanent te sluiten de komende maanden. Dit zou een aderlating zijn voor de muziekscene. Aan de andere kant zijn metalfans doorgaans hardnekkig. Het is een scene die niet snel zal doodbloeden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Hoewel we in een heftige tijd zitten vermoed ik dat we hier beter uit gaan komen. Ik zie het als een soort reset van de manier waarop we veel dingen doen. Er ontstaan veel nieuwe initiatieven. Zoals bijvoorbeeld The Isolation Sessions waar we aan deel hebben genomen. Een initiatief van onder andere The Super Nova Studio uit Eindhoven. We hadden de eer als tweede band een live stream show te spelen vanuit de studio. Vet om te doen en we hebben er veel gave reacties op gekregen. Ondanks dat het is zonde dat je geen live shows kan doen geeft dit wel een manier om bereikbaar te zijn voor iedereen over de gehele wereld. Dat is dan weer iets wat zonder deze ‘lockdown’ nooit had plaatsgevonden.

Wil je nog iets kwijt?

Omdat de fans niet naar onze live shows kunnen komen, hebben we een tijdelijke actie waarin we geen verzendkosten rekenen voor bestellingen. Snel dus naar onze site dus en een t-shirt, cd, groene of witte vinyl bestellen!

Lees ook de vorige aflevering van deze serie met Grafjammer, Turbowarrior of Steel, The Curse of Millhaven, Spankraght en Beyond the Labyrinth.