Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 1, met Massacre, Benediction, Asphyx en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België nog zeker tot en met begin april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Kam Lee (Massacre, Akatharta, Grave Wax, Kam Lee, Nattravnen, The Grotesquery):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muziekale activiteiten duidelijk werden?

Mijn eerste gedachte was… FFFFFUUUUCCCKKKKK!!! Mijn eerste keer ooit om MARYLAND DEATHFEST te spelen… en het wordt misschien geannuleerd… FUCK, FUCK, FFFUUUCCCKK !!!

Wat heeft het corona-virus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Net als iedereen stopt het met live-optredens en touren. Het houdt echter niet op bij het creativiteitsgedeelte. Ik ben op de een of andere manier altijd met muziek bezig. Alleen omdat we gedwongen worden om onszelf te isoleren moet de artiest profiteren van deze tijd om creatief te zijn en muziek te schrijven. Laat het uw kunst niet wegnemen! Een echte artiest blijft creëren, een echte muzikant vindt in dergelijke gevallen inspiratie.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Ik denk dat fans overal depressief en teleurgesteld zijn, maar veilig zijn en in leven blijven  is belangrijker dan die teleurstellingen. Ik bedoel, wij als bands kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor het annuleren van shows en tours in het belang van de openbare veiligheid.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk dat het voor fans het teleurstellend is, maar voor bands is het heel wat erger. Zeker als het gaat om muzikanten die optreden als belangrijkste bron van inkomsten hebben. Zij verliezen nu niet alleen hun inkomsten, maar ook nog eens de opbrengsten van tourmerchandising: dat is echt een enorme financiële klap. Veel bands zullen een klap als dit misschien niet overleven, dat hangt een beetje af van de individuele leden. Sommigen zullen het niet langer volhouden, anderen moeten misschien hun prioriteiten  heroverwegen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het vergt veel van iemand, maar het geeft ook tijd voor andere zaken. Ik probeer het te zien als een om de muziek te waarderen en de bands waar ik van hou en hun muziek te respecteren en eren.

Wil je nog iets kwijt?

Gewoon om beterschapswensen te sturen naar alle bands en muzikanten die hierdoor wereldwijd getroffen zijn. Dit gaat alles veranderen en hoe we verder gaan zal bepalen of wij als muzikanten deze veranderingen overleven of niet. Muziek zal sowieso overleven,  het zal altijd blijven, maar hoe we overleven als scene, als bands, als fans en als muzikanten hangt allemaal af van hoe we als individuen overleven.

Fraukje van Burg (Doodswens):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muziekale activiteiten duidelijk werden?

Ik was zeer teleurgesteld. Ik dacht en hoopte ten zeerste dat het niet zover zou komen, ook al had ik toch een onderbuikgevoel. Het is voor nu de beste aanpak, maar dat verzacht de pijn niet helemaal. Het is en blijft een grote klap, vooral mentaal. Ik ben zelf heel gevoelig voor depressieve gevoelens, daarom is optreden met Doodswens en naar concerten gaan een enorme uitlaapklep.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

We zitten midden in het proces van een album. Inge (van der Zon, drummer -RF.) en ik zitten samen op een muziekopleiding waar we veel tijd besteden aan schrijven en repeteren. Nu zijn alle opleidingen dicht en kunnen we voorlopig niet zoveel meer repeteren als voorheen, dus geeft dit ook een creatieve klap. Ook hadden we natuurlijk ons optreden staan op Roadburn, wat nu ook maar de vraag is of het doorgaat. Mijn hart breekt al bij de gedachte, maar als het overmacht is moeten we met z’n allen onze schouders er maar eronder zetten.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Tot nu toe staan onze optredens in midden april gepland en is er – tot nu toe – nog niks gecanceld. Natuurlijk vrezen fans voor het ergste en dan vooral voor Roadburn.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Veel zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel -RF.) zijn afhankelijk van evenementen. Artiesten, bands, technici, boekers, promotors, iedereen. Het zal een grote financiële klap zijn voor velen. Echter, merk ik wel dat mensen nu veel steun zoeken in elkaar. Er worden inzamelingsacties opgestart, iedereen toont veel begrip en support: dit draagt ook bij aan het gevoel dat we samen allemaal in de shit zitten en het samen moeten ondergaan. Dat groepsgevoel in de muziekwereld vind ik zelf erg fijn in deze barre tijden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik snap de maatregelen volkomen, maar ook moet ik mijn negatieve gevoelens een plekje kunnen geven. Boosheid, verdriet en teleurstelling. Die gevoelens moeten ook gevoeld worden en daarna kunnen we weer door. Ik blijf hoop houden. Wanneer de optredens en festivals weer doorgang kunnen vinden, zal het een enorme opluchting zijn.

Wil je nog iets kwijt?

Ik wens iedereen die in hetzelfde bootje zit heel veel sterkte. Denk aan jezelf, denk aan een ander en vind voor nu even vrede in isolatie. Deze storm zal passeren.

Dave Ingram (Benediction, Down Among the Dead Man, Echelon, Ursinne):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muziekale activiteiten duidelijk werden?

Mijn eerste reactie op de hele corona-uitbraak en de volgende tegenmaatregelen waren om mij af te vragen hoe dit mij en mijn gezin zou beïnvloeden. En vervolgens Benediction. Ik had het slechte gevoel dat behoorlijk wat onrust zou veroorzaken over de hele wereld heeft en niet alleen voor de muziekbusiness. We moeten hierin samen staan, verschillen uit het verleden wegnemen voor de kleinigheden die ze zijn en ons verenigen om de scene – ONZE scene – levend en bloeiend te houden.

Wat heeft het corona-virus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Aangezien ik in Denemarken woon (dat nu op slot zit) en de drummer in Italië woont (en we weten allemaal hoe erg ze het daar hebben!) plus de belachelijke houding van de Britse regering waar de rest van de band zit… Nou, laten we zeggen dat het moeilijk is om samen te repeteren. We hebben al één show uitgesteld tot volgend jaar, maar we zijn vastbesloten om er zoveel te spelen als de autoriteiten uiteindelijk toestaan. En ook alle optredens die naar een latere datum worden verplaatst als dat fysiek mogelijk is.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Met teleurstelling en toch volledig begrip van het probleem en dat het simpelweg uit handen is. De hoge heren maken de regels en we moeten ze volgen om de verspreiding van deze ziekte te vertragen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

De gevolgen zijn eigenlijk niet iets waar ik aan wil denken, maar zoals ik al zei, zolang we als muzikanten bij elkaar blijven en niet van elkaar profiteren, kunnen we de scene goed laten draaien. We moeten rekening houden met een enorm verlies als dit niet wordt vertraagd en snel wordt gestopt en het hele zomerfestivalcircuit voorbij gaat.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het verwoestende effect op de festivals en tours voor de komende maanden (mogelijk zelfs de hele zomer of langer) zal moeilijk worden. Er zijn zoveel dingen die ik wilde gaan doen, maar ik begrijp de noodzaak erachter.

Wil je nog iets kwijt?

Was je handen godverdomme, blijf thuis, wees productief en schrijf geweldige nummers. Wees innovatief en stream liveshows (Cro-Mags zijn een voorbeeld) en bovenal: STEUN JE SCENE. En wees natuurlijk veilig. Zo snel mogelijk tot ziens bij een optreden!

Alwin Zuur (Asphyx, Berzerker Legion, Escutcheon, Gods Forsaken, Grand Supreme Blood Court):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muziekale activiteiten duidelijk werden?

Gek genoeg leek het in het begin niet eens zo ernstig. Ondanks de voorbeelden die we zagen in China en Italië heb ik, en velen met mij, niet echt de ernst ingezien van dit virus. Het eerste en tweede weekend van februari heb ik gewoon nog zorgeloos gevlogen. Een keer met Berzerker Legion naar Umea in Zweden en een week later met Asphyx naar Jonkoping, ook in Zweden. Dat is net twee weken geleden en toen was het op Schiphol nog helemaal vol met mensen. Daar merkte je niks van de te komen crisis waar we nu in zitten. Iedereen dacht: het is maar een iets zwaardere vorm van de griep, het loopt wel los.

Het werd al wel duidelijk dat de Italiaanse regering al bezig was shows en allerlei evenementen met mensenmassa’s te annuleren en verbieden. Maar nog steeds leek dit ver weg totdat wijzelf vorige week de eerste email betreffende annulering van onze Asphyx-show kregen. Dit was van het Noorse Inferno Metal Fest. De regering had daar op dat moment evenementen van meer dan vijfhonderd personen verboden. Toen ging er wel een lichtje branden dat dit meer en ernstiger was dan een simpel griepvirusje. De dagen erna  zag ik over al afgelaste concerten in nagenoeg alle Europese landen. Ook een direct gevolg voor Asphyx natuurlijk betreffende de shows die deze en volgende maand gepland zijn. Dat gaat nu allemaal niet door. Het is triest maar op dit moment is gezondheid toch het belangrijkste. Dit is iets wat we niet zomaar onder controle hebben en we moeten simpelweg accepteren hoe de situatie nu is. Hoe jammer dat ook is voor alle bands en metalfans.

Wat heeft het corona-virus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Voor Asphyx, Berzerker Legion en Gods Forsaken zijn de gevolgen enorm groot. En verder gaat het niet alleen om de muzikanten, maar ook om de bookers, promotors en zalen.  Iedereen is er bij betrokken. Alle shows zijn voor een nog onbepaalde tijd afgelast. En als dit langer duurt dan een paar maanden zullen de zomerfestivals ook in gevaar komen. Dus op live-niveau zal er de komende tijd helaas niks gebeuren. We werken op dit moment echter met Asphyx ook aan een nieuwe plaat. Door deze liveshow shut down hebben we nu wel meer en extra tijd om aan onze nieuwe plaat te gaan werken, om zo toch de tijd als band zijnde nuttig te besteden (zolang we onze huizen nog mogen verlaten tenminste). Verder geeft me dit ook wat extra tijd om achterstallige interviews af te werken en nog een paar nummers voor Gods Forsaken te schrijven. Hoe dan ook, ik blijf actief in de muziek.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Om eerlijk te zijn heb ik eigenlijk nog nergens een reactie gezien op een van onze afgelaste shows. Met Berzerker Legion en Gods Forsaken had ik op korte termijn ook geen shows gepland staan. Met Asphxy zijn voor deze en volgende maand wel alle shows geannuleerd. Het is natuurlijk erg jammer dat dit alles moet gebeuren om een virus te bestrijden. Het zijn in Europa zeer drastische maatregelen en die zijn er niet voor nik. Een overheid gooit niet zomaar alles helemaal dicht en ik denk dat nu inmiddels iedereen wel ziet hoe heftig het is volkomen begrip heeft voor de huidige situatie. De shows komen vanzelf wel weer terug na deze crisis.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Dit is moeilijk in te schatten. Dat is denk ik mede afhankelijk van de periode die nog komen gaat. Shows en festivals zijn inderdaad voor onbepaalde tijd afgelast. Hiermee zijn natuurlijk buiten veel teleurgestelde fans ook veel kosten aan verbonden. Hopelijk kunnen al deze promotors en bookers op een of andere manier hun gemaakte kosten terugkrijgen waardoor zij dan mogelijk dat event op een ander tijdstip alsnog kunnen organiseren.

Qua nieuwe releases en dergelijke denk ik niet dat het op de korte termijn een direct gevolg zal hebben op die releases. De doorgewinterde metalfan is zo toegewijd aan zijn scene dat de rock en metal dit wel weer te boven komt.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik denk dat al veel gezegd heb over hoe ik erin sta. Het zal ongetwijfeld een vreemde vervelende en wellicht moeilijke tijd worden waarbij van een ieder wordt gevraagd zich aan te passen, op te letten en verantwoordelijkheid te nemen om dit alles zo snel mogelijk de kop in te drukken. Helaas gaat dit gepaard met de drastische maatregelen zoals het cancellen van al die shows, het samenzijn in groepen enzovoort. Iets wat we in dit stadium moeten accepteren. Door het sluiten van zalen, maar ook restaurants en allerlei openbare gelegenheden, zal er een enorme economische schade komen die hopelijk iedereen te boven komt. Zodat er na deze ellendige tijd er weer tijd en plek is voor een gezellig concertje, metalmarktje en festivalletjes en dat we allemaal in gezonde toestand kunnen proosten met elkaar.

Wil je nog iets kwijt?

Pas allemaal goed op jezelf en de mensen om je heen. Blijf de metalscene supporten. Cd’s en LP’s zijn nog steeds online te verkrijgen. We hoeven deze crisis dus niet zonder onze geliefde muziek te doorstaan. Stay alive en horns up!

Henri Sattler (God Dethroned, Grand Supreme Blood Court, Winter of Sin):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muziekale activiteiten duidelijk werden?

“Fuck, dit gaat ons veel shows kosten dit jaar.” Tijdens de tour na de release van ons laatste album Illuminati reisden we gelukkig nog steeds voor de problemen uit, maar werd het ons wel duidelijk dat de problemen enorm groot waren. We hadden geluk dat we op tijd waren begonnen aan de tour.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Onze fans vinden het uiteraard erg jammer, maar iedereen begrijpt de situatie en zal er weer voor ons zijn zo gauw we weer los kunnen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik ga er vanuit dat er geen festivals gaan plaatsvinden dit jaar.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Er zal geen verschil zijn tussen rock, metal of andere genres. Er is gewoon niets mogelijk omdat iedereen afstand moet houden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik vind het heel erg kut, want alles staat stil terwijl er zoveel te doen is.

Wil je nog iets kwijt?

Hopelijk komt iedereen er goed door en dan zijn wij er in ieder geval weer om een berg lawaai te maken.