God Dethroned – Illuminati

“Loyal to the crown of God Dethroned!” Dat ene zinnetje dat door de jaren heen is blijven hangen. Uiteraard gaat het hier over de Nederlandse deathmetalgrootheid, God Dethroned. Twee jaar na de release van The World Ablaze zijn de doorgewinterde metalheads terug met het nieuwe album Illuminati en gaan de heren niet alleen terug naar de roots, maar verkennen zij ook nieuwe terreinen…

Een greep uit de bijgeleverde biografie leest:

“Illuminati heeft sterkere nummers,” zegt Sattler, het album vergelijkend met The World Ablaze.” “We hebben een hoop geëxperimenteerd met de zang. Los van mijn grunt/scream en de grunt van Jeroen, heb ik de cleane vocalen van het koor ditmaal zelf gedaan. We hebben ook een zogeheten ‘grunt on tone’, zingen met een grunt, zeg maar. Dit is niet door mijzelf gedaan, maar door Kevin Quilligan (Apophys). Dit voegt een hoop toe aan de atmosfeer. We hebben ook keyboards gebruikt door het hele album heen, iets wat we totaal niet deden op The World Ablaze. Ik denk dat wij de grenzen van deathmetal voorbij zijn gestegen met dit album. Het is veel breder geörienteerd, maar lastig om er een label aan te hangen.”

Ook de focus van de teksten zijn anders dan voorgaande albums. Na een smeekbede van fans om terug te kregen naar de ‘anti-Christendom’-roots van God Dethroned, is er besloten om deze thematiek opnieuw te verkennen en te gebruiken op deze plaat. Denk hierbij aan teksten die inhoudelijk vergelijkbaar zijn met het niveau op The Grand Grimoire en Into The Lungs Of Hell.

Bovenstaande maakt mij erg enthousiast en nieuwsgierig naar het nieuwe, brute geweld. Zeker nadat het vorige album mij maar weinig deed. Ik hoop op een allesverpletterende terugkeer van de deathmetallers, dus gauw de plaat een slinger geven!

Het album start met de titeltrack, waar wij een maand geleden op getrakteerd werden door middel van een single. Een stevig mid-tempo nummer met een diepe, duistere klank en licht lugubere orkestratie op de achtergrond, wat gelijk goede hoop geeft. En ja hoor, nog geen twee minuten later gaat het tempo omhoog en hebben we de ‘goeie, ouwe, smerige death’ te pakken. Brute riffs, razende drums, scheurende vocalen en dan dat keyboard erbij. Het voelt groots, het voelt goed en ik wil meer!

En meer van dit goede spul krijgen we dan ook. Met tracks als Broken Halo, Spirit of Beelzebub (favoriet!), Satan Spawn en Blood Moon Eclipse, wordt duidelijk dat er een hoop tijd en aandacht in dit album is gestopt en dat men een creatieve bron van inspiratie wist te raken die zich in lange tijd niet meer zo uitbundig heeft laten zien. De composities van de nummers zijn ijzersterk, de thematiek van de teksten zijn een duidelijke knipoog naar eerdere overtuigingen en uitingen en de toevoeging van een breder scala aan zangtechnieken plus de orkestratie hebben een grote meerwaarde. Ook de balans van verschillende tempo’s is goed afgewerkt. Zo biedt Book Of Lies wat meer ‘rust’ en harmonie, is er in Gabriel een tof, ietwat melodisch mid-tempo nummer en is er zelfs een duistere, instrumentale track te vinden in Dominus Muscarum. De experimentele zangtechnieken (zoals het cleane koorzang van Sattler) zijn onder andere terug te vinden in tracks als Spirit of Beelzebub en Eye of Horus. Een waar succes en dit mag wat mij betreft terugkeren in toekomstige releases.

Voor een ruim half uur bewijst God Dethroned met Illuminati opnieuw dat het wel degelijk meetelt in de moderne wereld van death metal en met de grensverleggende experimenten zal de band een hoop fans tevreden stellen, alsook een breed scala aan nieuwe luisteraars aantrekken. Een zeer sterke release en wat een comeback! Deze verslaggever is opnieuw loyaal aan de kroon van God Dethroned!

Score:

89/100

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

 1. Illuminati
 2. Broken Halo
 3. Book of Lies
 4. Spirit of Beelzebub
 5. Satan Spawn
 6. Gabriel
 7. Eye of Horus
 8. Dominus Muscarum
 9. Blood Moon Eclipse

Line-up:

 • Henri Sattler – zang, gitaar
 • Dave Meester – gitaar
 • Jeroen Pomper – basgitaar, zang
 • Michiel van der Plicht – drums

Links: