Fotoboek: Defenders of the Faith door Peter Beste, Aura Noir en Black Magic

Peter Beste brengt een nieuw boek uit genaamd Defenders of the Faith. Hij is de man die zowel de Noorse blackmetalscene, als de hiphopscene van Houston, als de Scandinavische Dansebands zichtbaar maakte met zijn foto’s. Zijn bekendste werk was dat in de Noorse blackmetalscene. De afgelopen jaren heeft de in 1978 geboren fotograaf zich op een andere subcultuur gefocust. De heavymetalscene is het geworden, en dan specifiek de ‘verdedigers van het geloof’. Daaronder verstaat Peter Beste de vele metalliefhebbers die zich kleden in vesten met daarop patches van bands en dergelijke. Bij het boek met foto’s van vesten wordt een begeleidende 7″ geleverd  met een nummer van respectievelijk Aura Noir en Black Magic.

Voor Peter Beste tonen de vesten aan dat deze mensen zich onderdeel voelen van een groep. Met name binnen heavy metal kan je de vestjes terugvinden. Het spreekt hem aan dat je, ongeacht je baan en je achtergrond, tot dezelfde heavymetalfamilie kan behoren, simpelweg door je kledingsstijl. Hij omschrijft het als: het vest maakt je lid van een wereldwijde club. Het doel van het boek is om de subcultuur van de zware metalen te vieren met deze foto’s. Een subcultuur die mensen van verschillende achtergronden bij elkaar brengt door de universele taal van het zware metaal. Tot zover de poëzie.

Hoe boeiend is een boek vol met foto’s van vesten? De foto’s van de van mensen ontdane vesten wisselen foto’s van vestendragende metalheads af. Het gevoel bekruipt mij dat die eerste categorie zich eigenlijk beter leent voor een tentoonstelling, dan voor een fotoboek. De vesten geven een inkijkje in de playlist van de drager. Sommige vesten hebben mooie patches die over het hele vest zitten, anderen bestaan slechts een enkele bandnaam. Zelfs een hond en een baby met vest zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. De tweede categorie is iets interessanter en toont de drager van het vest met het vest om zijn/haar lijf. Deze foto’s van onder meer festival- en concertbezoekers met een vest aan zijn geinig. Het is vaak vooral een sfeerimpressie. Een aantal foto’s geeft de vestdragers weer buiten hun natuurlijke habitat van concerten en festivals, zoals op het strand, of op een schip. De collectie vesten is zeer uitgebreid en zowel oude als nieuwe stijlen zijn te onderscheiden.

Natuurlijk is de heavymetalkledingstijl een mooie traditie, en het is leuk om een paar vestjes te bekijken op foto’s. Het boek lijkt soms meer op een catalogus waar je een dergelijk kledingstuk kan bestellen dan op een fotorapportage. De vesten zijn echter mooi en vertellen hun eigen verhalen. Door de wat beperkte focus geeft dit boek niet echt specifiek de wereld van de heavy metal weer. Die is natuurlijk breder dan alleen het typerende vest. Een bredere rapportage had het boek wellicht interessanter gemaakt. Peter Beste gaat in zijn foto’s soms die grens ook over. Hij laat dan scenes zien die vooral aan heavy metal doen denken, en minder aan het vest. Die scenes zijn in de minderheid. Dit is toch vooral een boek voor de liefhebbers van vesten geworden, en niet zozeer voor elke heavymetalliefhebber. Eenieder die er eentje in de kast heeft hangen weet wat hem te doen staat.

Wat betreft de muziek krijgen we Black Magic en Aura Noir voorgeschoteld. De titels liegen er niet om: Possessed en Belligerent ‘Till Death. Het geeft mooi het fanatisme van de aanbidders van zwaar metaal weer. De nummers weten de essentie van heavy/speed en thrash metal goed weer te geven. Het is gelijk een mooie kans om kennis te maken met het vrij onbekende Black Magic, dat toch een behoorlijk sterk album blijkt te hebben uitgebracht. Een nieuwe en een oude band passen mooi bij het boek, waarin zowel oude als nieuwe vesten voorbijkomen. Heavy metal is overdraagbaar, dat is iets dat dit boek in elk geval zichtbaar maakt.

Links: