Enthroned als winnaar Jaarlijst naar P60?

Zware Metalen is voor de zestiende keer op zoek naar de beste plaat van het afgelopen jaar. Inzenden voor de ZM Jaarlijst 2019 kan nog tot en met 3 januari. Zonder ook maar een tipje van de sluier wat betref de tussenstand te willen oplichten, maakt Enthroned natuurlijk een goede kans. 5 januari staat de band in P60 in Amstelveen.

Met het elfde album Cold Black Suns, liet de Brusselse band eerder dit jaar horen waarom het nog steeds een blackmetalmachine is om rekening mee te houden: ‘Zowel de snellere songs (die Enthroned‘s agressie sterker dan ooit in de verf zet) als de sfeervolle nummers laten horen dat deze band niet in herhaling valt en voldoende verse aanvoer van venijn weet te vertalen in wervelende nummers, die zich live ook prima tot uitvoer komen.’

Dat bleek eveneens vorig jaar, in Willemeen in Arnhem. Zware Metalen was diep onder de indruk van het concert tijdens Doc’s Blackfest II: ‘Vanaf de eerste seconden zetten de mannen een geluid neer dat ze in Arnhem niet meer hebben gehoord sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enthroned maakt geen grappen. Onder aanvoering van zanger Nornagest (die niet schroomt zichzelf te geselen met het microfoonsnoer) en de hevig meebrullende bassist Norgaath, komt er vuur vanaf het podium zonder dat er een vlam is te zien. Enthroned vindt vandaag de overtreffende trap van godverdomde bruut uit. Er staat hier één brok haat op de planken dat alle frustraties verdomd goed weet te kanaliseren via muziek.

Ik wist tot vanavond niet hoe kiezelstenen worden gemaakt, maar nu is het me duidelijk: brokken steen liggen in een loods te wachten totdat iemand een liveregistratie van Enthroned laat horen en vervolgens vervallen ze als vanzelf tot kiezels. Ademhalen is een niet-bestaand verschijnsel in de wereld van Enthroned. Er moet op volle kracht worden gespeeld, net zolang totdat iedere christenhond ter wereld persoonlijk is beledigd. Het is niet alleen kiezelhard en snel als een TGV spelen, Enthroned weet wel degelijk onderscheidende nummers te maken. Het is echter Nornagest die alle voorzichtige pogingen tot iets meer toegankelijkheid de nek omdraait alsof hij een konijn klaarmaakt voor het kerstdiner. De allesverwoestende metalmachine Enthroned laat geen slachtoffers achter, geen levende in elk geval. Na een uur komt er een einde aan een heerlijke muzikale martelgang.’

Nog niet overtuigd? De beelden spreken voor zich:

5 januari staat Enthroned in P60 in Amstelveen, met Schammasch en CaronteEr zijn nog tickets te verkrijgen voor het concert.

Links: